Припрема...

5. март 2016.

ДНЕВНИК: Комарци-селице за крај


Посланици Скупштине Војводине усвојили су Покрајинску скупштинску одлуку о програму заштите животне средине у Војводини од 2016. до 2025. године и просторне планове за подручја посебне намене. рашња седница парламента вероватно је била последња у овом сазиву јер, као што је познато, 24. априла ће се одржати редовни покрајински избори, заједно с локалним и ванредним републичким. Председник парламента Иштван Пастор је тим поводом рекао посланицима да ће скупштинска радна тела до избора новог сазива парламента наставити да раде у складу с потребама, док ће се седнице парламента одржавати уколико буде потребе за њима.

Миленко Јованов је критиковао Покрајинску владу што је у овом мандату од 2012. до 2016. године из буyета потрошено 12 милиона евра за уништавање комараца, али то није дало резултат. На ту његову примедбу покрајински секретар за заштиту животне средине Слободан Пузовић је одговорио да се троши колико се има и да им није намера да потпуно униште комарце као врсту, него само да их сузбију. Јованов је замерио и то што уништавање комараца у Војводини често раде фирме с егзотичних острва, како је навео, „пореских рајева”. Сматрао је недостатком програма што у њему нису разрађени различити методи сузбијања комараца, с обзиром на то да биолошка метода, уништавање ларви комараца препаратима на бази бактерије, који је наведен у тексту, не даје резултат.

– У програму се наводи да у Војводини 33 врста комараца. Требало је резрадити резличите могућности прскање комараца јер је очигледно да се они прскају, а изнова и изнова опстају – истакао је он. – С друге стране, није обрађено питање комараца-селица, који се, како су нам рекли у Скупштини Војводине, пребацују из општине у општину, само нам нису рекли како знају када треба да се прскају. Да ли то јаве из Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине или те фирме који их третирју?

Он је додао да сматра да је битно разговарати о тим стварима јер, како је нагласио, независно од величине површине која се третира против комараца, за то увек треба издвојити три милиона евра.

Е. Марјанов

http://www.dnevnik.rs/politika/komarci-selice-za-kraj