Припрема...

28. фебруар 2023.

Добацују и урлају док други говоре, али су осетљиви кад им се узврати


Расправу у појединостима о изменама Закона о централној евиденцији стварних власника, посланици Скупштине Србије искористили су јуче за трочасовно међусобно вређање и за изношење ставова о разним догађајима, шта је коме било, како су истицали, да кажу. Председник парламента Владимир Орлић тражио је да „макар помену амандман, свима дозвољавам да кажу шта год хоће, али макар помените тему дневног реда“. Сви су га игнорисали, па је у више наврата појединим дискутантима искључивао микрофон, а чим би им поново дао реч, они би наставили тамо где су стали. Тако су завршили расправу, а да о закону нису ни причали.

Миленко Јованов (СНС) казао је да добацивања има у свим парламентима света, па и у нашем и додао: „Ви добацујете мени, ја вама, свако свакоме. Ниједан пут нисам говорио да ми није добацивао, вређао, урлао. Кад ја говорим, ти ћути и ја ћу да ћутим кад ти говориш, а кад ми добацујеш, десет пута више ћу ти добацивати. Мислио сам да сте ви хероји са улице, како се представљаш, довољно храбри да то издржите, кад испаде да сте још једна нежна душица у парламенту, кога страшно боли кад му неко нешто каже, а не смета му да најстрашније вређа и урла кад други говоре. Опозиција се жалила на мене Александру Вучићу, жалили се Билчику, само се још мојој мами нису жалили на мене. Правила су иста за све.“ И цела расправа је протекла у сличном тону.

Рибизле

Срђан Миливојевић (ДС) причао је како је, кад је долазио у парламент, свратио у „Макси“ и тамо су му, како је рекао, дали рибизле да донесе Миленку Јованову (СНС), које му је и дао. Јованов је, кроз смех, захвалио и констатовао да није фер:

„Казао сам да сте ‘исекли’ слику рибизли са РТС-а и представили као своје рибизле, али ја сам показао и да сте ‘исекли’ слику котлета, а донели сте ми само рибизле, где је котлет? Моја супруга је из вашег краја, тамо људи нису циције.“

М. Чекеревац