Припрема...

19. фебруар 2011.

Докле ће да ћути Уставни суд?


Демократска странка Србије подсећа грађане да се 24. фебруара ове године навршава тачно 13 месеци од када је Уставном суду Србије поднет захтев за оцену уставности и законитости Статута АПВ као и Законао утврђивању надлежности АПВ.

Уставни суд до данас није донео никакво решење по овом питању, а као разлог за то бивша председница овог суда, Боса Ненадић, навела је то што се и даље чека на достављање одговора Народне скупштине Републике Србије, који је тражен поводом оспорене уставности закона о утврђивању надлежности.

Демократска странка Србије сматра да је заиста чудно да се више од годину дана чека на одговор на ово веома важно питање за све грађане Србије, као и за Србију као државу у целину. Такође, јавно постављамо питање, да ли се они који су и написали овај накарадни Статут и Закон о утврђивању надлежности АПВ, а то је иста коалиција која влада и на покрајинском и на републичком нивоу, плаше оцене Уставног суда, па због тога одуговлаче са достављањем потребних одговора?

За нас у Демократској странци Србије је недвосмислено јасно да и Статут и пратећи закон имају читав низ противуставних и против занонитиходредби и да се њима, на територији Србије, ствара држава у држави.

У сваком случају, грађанима који живе у покрајини није ништа боље од када је донет овај неуставни Статут и Закон о утврђивању надлежности. Ниште од свега онога што је обећавано у време кампање за усвајање овихдокумената није се остварило – нити има нових радних места, нити великих инвестиција, али зато имамо покрајинску власт која троши огромне количине новца и која никомене полаже рачун о томе где и како троши новац.