Припрема...

2. мај 2024.

Држите се политике председника Вучића и слободне Србије, и имаћете нашу апсолутну подршку


Шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Миленко Јованов, у име најбројније посланичке групе у Народној скупштини, говорио је о избору нове Владе Републике Србије и поручио да је то влада континуитета са досадашњом политиком која је направила резултате на свим пољима, јер да није тако – не би имала подршку посланика ове посланичке групе.

Истакао је да је важно да се настави политика коју је дефинисао председник Александар Вучић и која данас у целом свету Србију чини не само интересантном, него и поштованом земљом.

„Важно је да водимо политику независне земље, политику слободне и слободарске земље, суверене земље и да самостално доносимо одлуке. То многи у Србији не могу да разумеју, јер су навикли да им неки други говоре шта и кад треба да раде“, нагласио је Јованов.

Он је подсетио мандатара Вучевића да је некад на његовом месту био човек који је слао предлог дневног реда седница владе на одобрење у неколико амбасада.

„У такву срамоту и у такво непоштовање сопствене државе никада не смемо да се вратимо. То је пракса са којом смо раскрстили кад је Александар Вучић дошао на чело владе. Уверен сам да ћете бити у том смислу на висини задатка, као што је била и Ваша претходница госпођа Брнабић. Није спорно да са свима имамо добре односе и да сарађујемо, али ово је наша земља, и у нашој земљи одлучује наш народ, наш парламент и наша влада“, поручио је шеф напредњака.

Осврнуо се и на никад сложеније међународне околности, када цео свет изгледа као буре барута које треба да експлодира и казао мандатару Вучевићу да је и његова и обавеза сваког ко се данас бави јавним послом у Србији да то буре барута не експлодира на Балкану.

„То не значи да не треба да штитимо своје националне интересе и да ћутимо док нам ударају ћушке и заушке, то значи да треба да се боримо, али да будемо мудри и да чекамо тренутак да остваримо своје националне интересе. Уверен сам да ће доћи дан када ће Србија на целој својој територији остварити пуну сувереност и одлучивати  о сваком педљу своје територије, онакве каква је примљена у Уједињене нације. Морамо да радимо мудро да тај дан дође и да има ко да га дочека, а не да се залетимо пре времена и да резултат тога буде да никада не можемо да остваримо оно што нам је идеја – да останемо слободни и да наша земља буде у потпуности под нашом управом“, казао је Јованов.

Према његовим речима, то није спринт, већ је маратон који морамо да истрчимо.

„И зато очекујем подршку Владе председнику Александру Вучићу, посебно ових дана, када је обавио на десетине и стотине разговора са представницима читавог света да покушамо да осујетимо срамну резолуцију која треба да се донесе на ГСУН“, рекао је Јованов и запитао и све оне који су у Скупштини делили патриотске лекције, шта су они урадили да помогну Србији у тој борби?

Он је поручио мандатару Вучевићу и члановима нове владе да ће у том смислу бити сами, да ћете имати подршку само председника Вучића, посланичке групе и часних појединаца који су се прикључили тој борби, а који су одмах постали предмет подсмеха и критике оних који не раде ништа и који виде прилику да дођу на власт на таласу тешких околности у којима се Србија налази.

Јованов се посебно осврнуо на ситуацију у нама суседној држави:

„Данас, када се у Хрватској бира влада и када је један од захтева странке која разговара о томе да уђе у владу,  Домовинског покрета, да никако Срби не смеју да буду у тој влади, ми у Србији бирамо представника Хрвата у владу. Драго ми је и веома сам поносан на то наша држава не личи на ту државу у суседству, а која нам стално дели лекције и пацке.  И зато ћемо свим срцем гласати за тај Ваш предлог, као и и за све представнике мањина. Тиме показујемо како изгледа модерна, а најпре нормална европска држава, неоптерећена комплексима национализама и сличних глупости, држава која поштује све своје грађане. То је лекција њима и одлично је што сте ту лекцију баш Ви одржали.

Јованов је нагласио да посланичка група подржава Вучевићев евроереалситички став, да су свесни тога шта је наша политика да останемо на европском путу и да будемо пуноправна чланица ЕУ, али да не можемо да будемо глуви и неми на све оно што, како је казао, видимо својим очима и чујемо својим ушима.

„Знамо шта мисле о нама, али то не значи да треба да мењамо политику. Напротив, желимо да имамо друштво које је уређено на такав начин, да будемо оно чега смо увек били део, а да ли они то хоће или неће – одлука и није на нама“ поручио је Јованов.

Посебно се осврнуо на културу сећања и на национални идентитет, на све оно у чему смо утемељени као народ и као држава.

„Морамо то да негујемо кроз културу да би будуће генерације биле свесне што се овде догодило. Зато је важно што су УН говориле српске жртве из БиХ за које нико није знао да постоје ни кроз шта су прошле. Желимо да се настави са културом сећања, да се обележавају битни датуми из наше историје, кроз филмску уметност, серијски програм, кроз модерну уметност која је блиска младима, и да се тако уведе нешто што сте назвали – национални оптимизам. Наравно да јесмо страдални народ, али ми смо и народ победа, народ који је победио у два светска рата. И те победе треба људи да виде“ поручио је шеф посланичке групе.

Он је говорио и о програму „Скок у будућност“, о плану за плате од 1400 евра, пензије 650 евра и значајно увећану минималну зараду, објаснио да се те ствари не раде због статистике, већ због тога да народ осети у свом новчанику да Србија расте и да се развија. На крају обраћања, поновио је да је најважније да је Србија слободна, јер ако није слободна нема ни таквих одлука.

„Онда доносите одлуке које су у складу са нечијим интересима. Овако ако смо слободни и независни, доносимо одлуке које су у нашем интересу. Те одлуке значе блиску сарадњу са САД, европски пут Србије, али и то нема санкција Русији и да Си Ђинпинг стиже у Београд. Е, то је слободна политика и за ту политику имате апсолутну подршку“, објаснио је Јованов, који се на крају осврнуо на локалне теме важне за град из којег долази, Кикинду, и истакао значај гасног интерконектора из Румуније који би донео Банату јефтинији гас, посебно компанији МСК да може да функционише.

Излагање је закључио констатацијом да је темељна вредност на којој све друго можемо да базирамо, и која једино може довести до резултата које је мандатар Вучевић поставио себи и новим министрима – да останемо слободни и своји.

„Убеђен сам, посебно што Вас лично познајем, да Вам ништа није важније од слободне Србије, баш онакве какву је председник Вучић уобличио и дефинисао. Чврсто се тога држите и имаћете нашу апсолутну подршку“, закључио је Јованов.