Припрема...

1. фебруар 2014.

ДС и Пастор су одговорни за ситуацију око статута


mj– За новонасталу ситуацију у вези с усклађивањем Статута Војводине с Уставом, која прети да посао неће бити завршен до 6. јуна и као последица тога урушиће се део правног поретка државе, искључиво су одговорни Демократска странка и председник покрајинског парламента Иштван Пастор, став је Демократске странке Србије – изјавио је данас за „Дневник” посланик ДСС-а у војвођанском парламенту и портпарол Покрајинског одбора те странке Миленко Јованов. – Она неће учествовати у раду стручне комисије за усклађиве статута уколико се не буде поштовао редослед доношења правних аката. То значи да прво треба да се донесе Закон о преносу надлежности, јер је више од 20 одредби тог правног акта такође противуставно, а потом, на основу тог закона да се напише статут.

Јованов је рекао да је све то ДСС јасно написао у писму упућеном јуче Иштвану Пастору те да због тога нема никаквих разлога за нервозу. Пастор је у четвртак увече на трибини Војвођанског клуба оценио да тим писмом ДСС жели да кочи рад комисије на статуту и да инсценира политички сукоб. „Неко мисли да смо малоумни и недорасли па жели да одреди како да радимо”, приметио је Пастор. С друге стране, представник ДСС-а наглашава да његова партија само позива на поштовање уставног поретка земље и хијерархије правних аката.

– Нема потребе да господин Пастор унесе нервозу, имајући у виду да није Демократска странка Србије рекла да се Статут неће усагласити до 10. марта с Уставом, како је то Пастор предвидео, него је то управо рекао Тамаш Корхец у „Дневнику” Телевизије Војводине. Нека Пастор поведе рачуна о онима које бира и који га представљају – рекао је Јованов.

Он је истакао да ДСС нема ништа против да Пастор, као човек који има утицај у покрајинској администрацији, покрене питање да Скупштина Војводине као овлашћени предлагач, напише и предложи закон о преносу надлежности који ће бити  у складу с Уставом.

– На знам чему толика нервоза! Наш став је принципијелан и не видим шта господина Пастора чуди – приметио је посланик ДСС-а.

На питање због чега тај став није његова партија изнела одмах, на седници Одбора за уставноправни положај Војводине, коју је почетком јануара сазвао Пастор и на којој је учествовао и представник ДСС-а, Јованов је одговорио да тада није било потребе за тим јер се још није знало којим путем жели да се крене.

– Кад је одбор формирао стручну комисију за усклађивање Статута, видело се јасно да се поново креће наопаким путем као пре пет година, када је прво донет Статут, а затим Закон о преносу надлежности. Уставни суд је оба правна акта прогласио неуставним. Тај пут којим се поновио жели ићи за ДСС је неприхватљив – поручио је Јованов.