Припрема...

9. фебруар 2015.

ДСС ће инсистирати на равномерном трошењу пара у Војводини


ZGRADA SKUPSTINE VOJVODINEПосланици Скупштине Војводине сматрају да је након седам година одлагања, време да се усвоји закон о финансирању Војводине.

За опозициону Демократску странку Србије није највећи проблем то што закон касни седам година, него начин на који се најављује, као и то што се не поштује хијарерхија законских аката. Јер, како образлаже посланик ДСС-а Миленко Јованов, покрајинска администрација је кренула од закона о финансирању, а не од закона о преносу надлежности, што је исто као кад би неко „прво обуо ципеле па после чарапе”.

– Начин на који се покрајински секретар за финасије обратио јавности у најмању руку показује да циљ тог предлога није решавање проблема, него стварање још једног конфликта на релацији Република–Покрајина – сматра Јованов. – Уместо да се покуша наћи заједнички језик да се проблем реши, овде се поново извлаче оптужбе и стварају се тензије. То свакако није пут да се проблем реши.

По његовој оцени, важно је и то шта ће бити основа предлога Покрајинске владе. Јер, како објашњава, ако основа буде платформа коју је Покрајинска влада својевремено усвојила о финансирању Војводине, о предлогу који ће понудити владајућа већина не може чак ни да се разговара.

– Том платформом се нарушава порески систем Србије и покушава да се институционализује пореска управа Војводине. То је наставак борбе за финансијско заокруживање државе у држави, вероватно за неко будуће време. То би био само корак који би довео до два паралелна система функционисање јавних финансија у Војводини. Јер, једно би се односило на централну Србију, друго на Војводину. То је за нас апсолутно недопустиво – наглашава Јованов.

Он додаје и да, уколико предлог буде иоле прихватљив за разговор, ДСС ће инсистирати на равномерном трошењу пара у Војводини. То, сматра Јованов, није било случај за протеклих 15 година,

– Често се може чути заклињање владајуће коалиције у децентрализацију, што је лицемерје јер се истовремено Војводина новосадизује. Новом Саду и Јужнобачком округу сливају се огромне паре од тога што Војводина добије. Зато ћемо инсистирати на томе да се новац у Покрајини равномерно расподели, чак и да се даје више оним деловима Војводине који су неразвијени, а ту пре свега мислим на Банат – закључио је Јованов.

Ержебет Марјанов

http://www.dnevnik.rs/politika/zakon-o-finansiranju-tema-za-politizaciju-u-izbornoj-godini