Припрема...

5. новембар 2010.

ДСС ће тражити објашњење од Егерешија


Портпарол Покрајинског одбора Демократске странке Србије Миленко Јованов најавио је да ће та странка иницирати расправу у Скупштини Војводине о политичкој одговорности председника парламента Шандора Егерешија због његових притужби у сусрету с потпредседником Европског парламента Ласлом Текешом.
„Ко је овластио Егерешија да се свом госту жали на наводни спор пренос надлежности са републике на покрајину, када о томе никада није било речи ни на једном скупштинском одбору, а камоли на пленарној седници и у чије име је говорио Егереши, када ту тему није иницирала Влада Војводине“, запитао је Јованов на конференцији за новинаре.
Према његовом мишљењу, председник Скупштине Војводине је говорио само у име странке којој припада, Савеза војвођанских Мађара, или у своје лично име, са циљем „да се интернационализује једно унутрашње питање у Србији“.
„Нама не треба мешање са стране, нити спољни мониторинг, већ да пробелеме, уколико их има, решавамо унутар државног система. Сем тога, позивање на одредбе Статута Војводине је ирелевантно, јер Уставни суд Србије још није донео одлуку о уставности поменутог правног акта, који ДСС оспорава у више тачака“, казао је Јованов.
Високи функционер ЕП, иначе реформаторски свештеник из Румуније мађарског порекла, изјавио је јуче у Новом Саду, након сусрета са Егерешијем, да ће бити извршен мониториг преноса надлежности на покрајинске органе, и да ли тај процес прати пренос одговарајућих средстава из републичке касе.
Извор: ТАНЈУГ