Припрема...

9. септембар 2014.

ДСС хоће слободну Србију


Protest-DSSРедакција: Ви сте председник Покрајинског одбора ДСС, реците нам да ли је уопште потребно да постоји АП Војводина?
Миленко Јованов: У начелу, и оваква каква је данас, није. Међутим, она је уставна категорија. Свако отварање уставних питања, у овом тренутку, може да доведе до лошег расплета ствари. Уставне теме се покрећу када је држава јака, стабилна и сигурна. Сада немамо ни суверенитет ни слободу да уредимо ствари онако како би нам, као народу, највише одговарало. Они који заиста владају Србијом зато и инсистирају на измени Устава, како би из њега избацили и последње тачке везаности за Кoсово и Метохију, а сам Бог зна шта све још намеравају да измене. Зато нам ваља да сачекамо слободу, па да онда као слободан народ сами уређујемо своју земљу, без утицаја споља.

Редакција: Какав је однос ДСС-а према најављиваним променама у власти покрајине?
Миленко Јованов: ДСС је свакако опозиција. Уколико се буде гласало о обарању Пајтићевог режима, гласаћемо да исти падне. Пајтић је персонификација антидржавне политике у Војводини. О томе говоре неуставни Статут који је донела његова већина, чувена Декларација о заштити Војводине, па и најновијих 10 тачака програма за Војводину. Што се тиче формирања неке нове већине, о којој спекулишу медији, ми у таквим разговорима не учествујемо, нити нас је ико звао. Када будемо знали о чему се тачно ради, изнећемо јасно свој став.

Редакција: У току је „патриотско ребрендирање“ Бојана Пајтића, како се оно уклапа у поменутих Десет тачака за Војводину Покрајинског одбора ДС-а?
Миленко Јованов: Бојан Пајтић схвата да бирачи у Србији не кажњавају недоследну политику. Зато он намерава да води две политике. Једну за Војводину, изразито аутономашку, практично испуњење свих снова Чанкове Лиге социјалдемократа Војводине, и другу, за ниво целе Србије, на реторичком нивоу, наводно више национално одговорну. Ове политике су у апсолутној контрадикторности, јер ни једна аутономашка политика не може бити српска, пошто јој је суштина антисрпска. Она је заправо копија свега онога што се десило у Црној Гори у протеклих педесет година.

Редакција: Отишли су неки познати функционери ДСС-а, да ли с њима одлази и политика или само појединци?
Миленко Јованов: Унатарстраначки разговор мора бити искрен и обухватити апсолутно све теме од значаја за будући рад странке. Уверен сам да је за већину чланства данашња политика странке и политика за будућност. То је политика слободне Србије. Кључно питање јесте – како је презентовати и ко да то чини, јер се показало да ово до сада није ваљало. Просто, ако на празан папир напишете ставове ДСС, са њима се слаже огроман проценат наших грађана. Али када на тај исти лист хартије додате лого ДСС-а, ти исти људи одједном престану да их подржавају. Према томе, јасно је да проблем није у политици, већ у нечем другом, што смо имали застарео начин презентације идеја, несналажење у медијској сфери 21. века и неналажење језика који би допро до бирача који те ставове осећају као своје.

Редакција: ДСС је на изборима тешко поражена. Носећа максима кампање била је „политичка неутралност“. Може ли се рећи да је управо тај концепт одбијен од грађана и хоћете ли од њега одустати?
Миленко Јованов: Та је политика данас општеприхваћена. Ова влада се хвали својом „неутралношћу“! Сами су много пута рекли да воде политику неутралности. Ипак, то није истина. Они не воде неутралну, већ политику Европске уније и Сједињених Америчких Држава, што је рекао и немачки амбасадор у Србији, а држим да му треба веровати и да не прича на памет.
Суштина наше политике неутралности била је да се не везујемо ни за исток ни запад, већ да водимо рачуна о себи и својим интересима. Данас власт води политику тако да задовољава интересе и Брисела и Москве и зато делује као да је раскречена, као глиста чији сваки крај вуче у супротном смеру. Ту мора да дође до пуцања, ма колико глиста била растегљива.

Редакција: Да ли је управо та неодлучност „ни тамо ни овамо“ условила пад ДСС-а?
Миленко Јованов: Можда јесте, али је то била искрена политика и према споља и према грађанима Србије и у најбољем интересу Србије. Наш је проблем што је нисмо боље приближили људима. Са друге стране, ова влада обећава много на све стране, не само народу у Србији, већ и страним државама, а у једном тренутку ће морати да се определи, мораће некога да слаже, а бојим се да ће највише слагати грађане Србије.

Редакција: Има ли шансе да ДСС у будућности постане јасна и опредељена странка?
Миленко Јованов: ДСС је јасно за интерес Србије. Данас Србиja сваки свој интерес, економски, политички, културни, пре може да задовољи сарађујући са Русијом него са Западом. Русија нуди инвестиције и привредни развој, поштујући суверенитет Србије, док од Запада имамо само празна обећања. Држим да је овај став у сваком аспекту јасан и опредељен. Опет, период од пре само тридесетак година потврђује тезу да је за Србију добро да се трајно не опредељује. Тада су Русијом владали комунисти, док се за просперитет, па и слободу гледало на Запад. Сада су улоге потпуно промењене. Србија не сме да буде талац историјских тренутака и цикличног кретања историје, већ да гледа своја посла и да се окреће тамо где има користи за њу као државу и српски народ у целини.

Разговарао Остоја Симетић

http://www.srpskikulturniklub.com/dss-slobodna-srbija#more-5588