Припрема...

15. мај 2014.

ДСС против компромисних решења


1Демократска странка Србије гласала је против Предлога статута. Како је казао посланик Миленко Јованов, „иако су задовољни тиме што су остварили политичку победу јер је сепаратистички статут који је донет 2009. године дефинитивно постао прошлост у политичком животу Србије, не могу да гласају за Предлог статута“.

– Јер, не може бити погађања и политичких компромиса око одлуке Уставног суда. Представници свих странака који су учествовали у стварању новог статута говоре о томе да је овај статут резултат компромиса – навео је Јованов.

Он је објаснио да нема компромиса са спровођењем одлука и ако је УШ рекао да је „Влада Војводине“ неуставан појам, не можемо убацивати Покрајинску владу као компромисно решење. Исто тако, наставио је он, ако је речено да су националне мањине – националне мањине, онда не можемо стављати цртицу и додавати „националне заједнице“.

– Заштитник грађана не може бити омбудсман. Ако данас кренемо да правимо политичке компромисе о томе како ћемо да спроведемо одлуку УШ-а, сутра ћемо се договарати о томе да ли неко ко је осуђен на 30 дана затвора треба да одлежи 30 или 17 дана. Онда цео правни систем пада у воду. ДШ таквом тумачењу и победи политике над правом не жели да даје легитимитет – нагласио је Јованов.