Припрема...

30. новембар 2011.

Eгерешију смета све чиме се брани Србија


Јучерашњи наступ председника Скупштине АП Војводине, Шандора Егерешија, на предавању које је одржао студентима Факултета за европске правно-политичке студије, представља понављање ставова које је недавно изнео Драган Веселинов. Једина разлика је у томе што је Веселинов конкретно рекао за шта се залаже, док господин Егереши, своје ставове „завија у обланду“ како би их јавност у Србији лакше прихватила. Ипак, суштинске разлике међу њима нема, што показује да Драган Веселинов и није говорио у своје име, него је испитивао терен за рачун покрајинске администрације.

Такође, недопустиво је да представник покрајинске власти директно прети судијама Уставног суда Србије, изазивањем политичке кризе у Србији, уколико се Статут АП Војводине прогласи неуставним! Подсетићу да је у време доношења неуставног Статута, исти господин претио интернационализацијом „војвођанског питања“.  То је, вероватно „еврокомпатибилно“ како каже господин Егереши и у складу са „европским стандардима“.

Занимљиво је да господин Егереши није нашао за сходно да реагује поводом скандала на скупу у Будимпешти на коме је Војводина називана Јужном Мађарском (Делвидек), али му веома смета Устав Србије и барикаде Срба на северу Косова и Метохије. Једном речју, смета му све чиме се данас Србија брани.

Наступ господина Егерешија представља само још један доказ колико покрајинска власт далеко жели да иде у својој политици подржављења Војводине. Управо зато је потребно да се таквим стремљењима стане на пут, а најбоља прилика за то ће бити предстојећи избори, на којима ће грађани, сигуран сам, зауставити процес даљег растакања Србије, како у Војводини, тако и у Рашкој и Косову и Метохији.