Припрема...

8. фебруар 2013.

Фабрика воде – игранка без престанка


1Наш став је јасан још од почетка приче о изградњи фабрике воде. Јасно смо рекли да не треба да се задужујемо да би се та фабрика изградила, него да је могуће из буџетских средстава, уз мало уштеде и рационалније пословање, изградити фабрику воде.

Овара се питање да ли је решење које намеће локална власт најбоље решење за град, имајући у виду чињенице да је то фабрика воде која ће се односити само на насељено место Кикинда, да ће 30 или 40 одсто становника наше општине и даље пити лошу воду, а да ће се задужити сви. Дакле, задужиће се и ои који живе на селима и у граду, а они са села ће и даље да пију лошу воду и да враћају кредит.

И даље тврдим да нису сагледане све околности, да су се занемаривале неке чињенице које су се појавиле после најаве да ће бити изграђена фабрика воде. Још једном бих подсетио да је Мирослав Кукочка организовао јавно представљање свог предлога за фабрику воде који је неупоредиво јефтинији. Општина о том предлогу апсолутно не разговара. Очигледно је да су поједини људи из општинске власти замислили шта треба да се уради и сада срљају, не обазирући се на критике и упозорења или добронамерне савете, да то истерују по сваку цену па како буде биће, а то је неодговорно.

Свој коначни суд ћемо дати када видимо уговор. Знам шта је обећано. Ненад Грбић је, колико се сећам, рекао – задуживање до шест година и камата до пет одсто, а  сада видимо да је задуживање на 15 година, а камата не знају ни они колика ће да буде.

Ова Одлука људима кој живе на селу шаље јасну поруку да су у другом плану. Уместо да се из текућих средстава  штедњом дође до новца да се изгради фабрика воде, да се направи план, да се види како ће се решавати питање села. Да ли ће се ићи са мини фабикама воде па ће се и села повезати или на неки други начин да се реши њихово питање, али таквог плана нема ни у најави.

Ми смо против тога да се људи који живе на селу дискриминишу. Ми на селу треба да створимо боље услове него у граду да би ти људи остали тамо да живе. А власт им нуди лошије услове и задужује их на петнаест година. То је безобразлук.Не видим жељу да се дође до озбиљног и свеобухватног решења. Они као да се инате онима који су их критиковали без обзира колику ће то штету граду да нанесе.

Потпуно ми је нејасно да се они хвале тиме што ће да се задуже, то нигде на свету нема. Уместо да се похвале како су нешто уштедели, како су успели да смање трошкове, они су срећни и хвале се како ће да се задуже на 15 година. Нисам видео да људи иду срећни из банке када узму кредит.

Најзад, цео поступак је отргнут од јавости тиме што је Скупштина исључена из свега, све одлуке доноси директно Општинско веће. Скупштина је дала сагласност да се издају муниципалне обвезнице, а не да се узима кредит, тако да очекујем поново ову тему на дневном реду локалног парламента.

Изјава за „Кикиндске“