Припрема...

2. новембар 2022.

Гашић одузима министрима блинкере


Министар оштро критиковао функционере и најавио одузимање служхених возила онима који, према закону, немају права на ову сигнализацију

Братислав Гашић, нови министар полиције, само што је преузео функцију, почео је да заводи ред. Руководећи се оним: „Прво среди своје двориште“, кренуо је од својих колега и поручио да више неће моћи да злоупотребљавају блинкере, а онај ко буде ухваћен у прекршају биће кажњен одузимањем службеног возила.

Како сазнајемо, Гашић је на седници Владе одржаној у понедељак имао оштар говор у ком је искритиковао поједине министре зато што користе привилегију која им, према закону, не припада, а све да би заобилазили саобраћајна правила и имали првенство пролаза у односу на остале учеснике у саобраћају. Он је запретио да ће саобраћајна полиција строго

проверавати сва возила која примети да возе са светлосном и звучномин сигнализацијом и да ће ономе ко буде затечен у коришћењу истих бити одузет службени аутомобил, па ће на посао морати да иду о свом трошку. Извор Српског телеграфа каже да је било веома непријатно и да нико није додао ни реч после онога што је рекао.

СТРОГА КОНТРОЛА

Закон сасвим јасно дефинише ко све има право да користи сигнализацију. То су особе на значајним државним функцијама, којима је угрожена безбедност или им је, с разлогом требан брз пролазак, међутим има доста злоупотреба, па су их користилии министри који на то немају право, посланици, председници општина и директори, бизнисмени па и естрадне личности.

СТВАР ПРЕСТИЖА

Миленко Јованов, потпредседник и посланик СНС, каже да апсолутно подржава потез министра Гашића.

– Крајње је време да се по том питању уведе ред. Коришћење блинкера је од питања безбедности штићене личности постало питање статусног симбола из перспективе неких људи који мисле да то значи престиж, а заправо је само кршење закона – оцењује Јованов.

Стручњак за безбедност професор Милан Вујанић подржава најоштрије кажњавање лица која злоупотребљавају сигнализацију и крше закон.

Иначе, за незаконито коришћење блинкера предвиђене су казне од 20.000 до 40.000 динара за физичко лице и 60.000-800.000 динара за правно лице.