Припрема...

5. април 2013.

Где су се изгубиле акције Војводине у Тесла банци?


1НОВИ САД – Демократска странка Србије (ДСС) тражи да председник Владе Војводине Бојан Пајтић објасни како је покрајина изгубила већински проценат акција у „Тесла банци“ у Хрватској, изјавио је данас портпарол Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов.

„Захтевамо да господин Пајтић објасни јавности како је покрајина успела да за мање од две године проценат власништва доведе са 76 на свега 29 одсто, како кажу из покрајинске власти“, рекао је он на конференцији за новинаре и упитао шта се десило са акцијама покрајинске владе у „Тесла банци“.

Подсетивши на Пајтићеву изјаву, 4. јула 2011. године, о томе да је „Влада Војводине власник 76 одсто акција и на тај начин учествује у историјском подухвату који подстиче сарадњу Србије и Хрватске“, Јованов је напоменуо да се та изјава и данас налази на сајту покрајинске владе.

Он је упитао колико је новца потрошено на тај „историјски пројекат Бојана Пајтића“, ко ће имати користи од тог пројекта и од чије ће политичке одлуке зависити судбина „Тесла банке“.

ДСС ће, како је додао, на следећој седници Скупштине Војводине тражити да се њен дневни ред допуни извештајем покрајинске владе о том „историјском“ пројекту Пајтића и његове власти.

Одговарајући на раније постављено питање из ДСС-а о томе шта се дешава са „Тесла банком“, чији је суоснивач покрајина, покрајински секретар за финансије Зоран Радоман је РТВ рекао да је „ствар политике како ће се то питање решити“ и додао да би било логичније да је то питање постављено републичким органима јер, како је навео, Република Србија има највећи улог у тој банци.

„Удео покрајине у ‘Тесла банци’ износи 29 одсто а републике 33 процента, док остатак представља хрватски капитал, односно уделе неколико хрватских фирми“, казао је Радоман и додао да ће се разговарати о решавању тог питања, односно видеће се да ли ће се ићи на „повећање улога, докапитализацију или нешто треће“.

Председник Надзорног одбора „Тесла банке“ Милорад Пуповац изјавио је раније да та банка није пред банкротом али јој је неопходан додатни капитал да би наставила рад.

Он је рекао да је процес докапитализације банке у току и изразио уверење да ће бити успешно окончан.