Припрема...

18. октобар 2022.

Главни задатак владе да сачува самосталност Србије


Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је данас, образлажући Предлог закона о министарствима, да је доношење тог закона први корак и предуслов за формирање Владе Србије које се, каже, очекује наредне седмице.
Јованов је рекао да ће будућа влада имати важан задатак, а то је да свима поручи: “Ово је наша земља, у њој одлучују наши грађани, све вас поштујемо, али Србија нам је преча од свега”.
Јованов је рекао да ће будућа влада, уколико добије подршку већине посланика, радити у ванредним околностима.
“Неке области морају да буду издвојене и да им се посвети посебна пажња, а неке друге морају бити реорганизоване”, рекао је Јованов.
Он је подсетио да се у свету дешава сукоб који многи већ карактеришу као “трећи светски рат”, али је истакао и да се од владе очекује да настави са развојем Србије.
“Основни задатак ће бити да сачува самосталност и слободу Србије у тешким околностима када са свих страна долазе оспоравања да будемо слободни, као и права грађана Србије да одлучују какву политику желе, какву владу желе и како желе да функционише држава у којој живе”, рекао је Јованов.
Он је навео да су то право оствариле многе државе, а да неке од њих то сада не дозвољавају српском народу већ, како истиче, желе да порукама и притисцима доведу дотле да фактички имамо једну канцеларију која треба да испуњава захтеве било да долазе са истока или запада.
Јованов је казао да је веома важно да се настави економски раст, наводећи да смо прошле године имали укупно 3,9 милијарди евра страних инвестиција, а да је ове године до септембра тај износ био 3,1 милијарда евра.
Како је навео, очекује се да се настави раст плата и пензија, те подсетио да ће пензија порасти у новембру за девет одсто, а у јануару за преко 12 одсто. Такође је указао на повећање минималне зараде на 40.000 динара.
“То су важни и добри резултати. Желимо и реализацију плана “Србија 2025” који ће променити услове живота у нашој земљи”, рекао је Јованов и указао да је незапосленост у овом тренутку на нивоу од 8,9 одсто.
Када је реч о структури нове Владе Србије, Јованов каже да њу диктирају околности.
Јованов је рекао да је досадашње Министарство трговине, телекомуникација и туризма подељено на неколико сектора у жељи да се формира Министарство унутрашње и спољне трговине.
“Било нам је важно да се све ствари у вези са трговином нађу на једном месту”, рекао је Јованов.
Имаћемо посебно министарство информисања и телекомуникација, рекао је Јованов и подсетио да живимо у времену када је то повезано будући да се данас људи све више информишу путем мобилних телефона, подкаста, портала у односу на традиционалне медије.
Најавио је да ће будуће министарство имати обавезу да се бави медијском стартегијом и да уреди ту област.
“Спорт је постао превелик ресор и у спорту се планира много тога и зато смо сматрали да спорт треба да буде издвојен, а туризам и омадина да иду посебно”, рекао је он и додао да не постоји министарство које се неће бавити питањем омладине.
Јованов је казао и да ће и култура имати посебно министарство јер је, истиче, важно да се настави све оно што је започето у циљу развоја културне политике Србије.
Указао је да је доста тога урађено у вези са јачањем националног достојанства и културе сећања које је, напомиње, било занемаривано годинама.
Јованов је истакао да ће будуће министарство за јавна улагања обједнити све оне послове који су везани за реализацију послова који се тичу великих инвестиција.
“Главни циљ треба да буде да се настави равномерни регионални развој Србије”, поручио је Јованов и додао да ће министарсво науке, технолошког развоја и иновација бити подршка научној заједници.
Према предлогу закона о министарствима нова Влада Србије ће имати 25 министарстава.