Припрема...

3. децембар 2010.

Горњи дом и прекрајање округа


Стварање Савета националних заједница у Скупштини АПВ, заправо је увођење у покрајинску скупштину горњег дома, као дома националних заједница. Идеја о дводомној Скупштини АПВ била је представљена јавности 2007. Године, у једном од преднацрта Статута утврђеног од стране тадашњег састава Извршног већа АП Војводине. Сада се, уз помоћ једног правног бастарда – Статута АПВ, који се још увек налази пред Уставним судом, практично остварује ова идеја.

Да би остварили ову намеру, покрајински властодршци су најпре натерали посланике да се изјашњавају о својој националној припадности. Затим су изабрали тобожње представнике „националних заједница“ иако ниједан једини посланик у Скупштину АП Војводине није изабран по националном кључу. Посланике нису бирали припадници „националних заједница“ него пунолетниграђани са правом гласа. Посланици изабрани по пропорционалном моделу, заправо су представници свих житеља покрајине, а они изабрани по већинском моделу су представници својих градова, општина, или њихових делова.

Посебно питање представља истискивање националних савета националних мањина из поступка доношења скупштинских одлука у питањима од значаја за националне мањине супротно важећем Закону о заштити права и слобода националних мањина. (члан 19. став 8- органи територијалне аутономије затражиће приликом одлучивања о питањима из области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма мишљење једног, или више националних савета.) Дакле, и из овога се види да идеја није да се заиста консултују представници националних мањина него да се једном наказном скупштинском телу омогући фактичко право вета приликом доношења важних одлука у Скупштини АП Војводине.

Због свега овога, ДСС је одбила да на било који начин учествује у раду овог горњег дома Скупштине АПВ у заметку и да на тај начин да легитимитет овом наопаком деловању покрајинске власти.

Јуче је објављена вест да се председник СВМ Иштван Пастор договорио са Мирком Цветковићем око промена граница Севернобанатског управног округа и да сада то треба да се правно-технички обликује са министром Миланом Марковићем и да се нађе пред Владом.

ДСС најоштрије осуђује и одлучно се противи намери да се у Србији стварају било какве територијалне целине по националном принципу, без обзира да ли се ради о Војводини, или о Рашкој, о Пастору, или Зукорлићу, и постављамо питање онима који се буде и лежу са причом о ЕУ и „европским вредностима“ да ли су то европске вредности за које се залажу? Да ли је тенденција и у Европи да се стварају територијалне јединице по националној припадности, или то важи само и искључиво за Србију? Шта је следеће, још један главни град, нова застава, грб? Такође, постављамо питање, како ли ће тек да изгледају региони, које неки помпезно најављују ових дана, ако ће окрузи да изгледају овако?

ДСС јавно позива и коалиционе партнере СВМ-а –ДС, ЛСВ; Г17+, ЛДП, СПС, али и оне који највљују присну сарадњу са овомстранком, а ту мислимо на Напредњаке, да се изјасне и јавно кажу да ли подржавају овај захтев СВМ-а.