Припрема...

31. мај 2013.

Говор поводом Декларације о заштити уставних и законских права Војводине


1Поштовани председниче, даме и господо посланици, ја прво желим господину Новаковићу да се захвалим на једној озбиљној критици Владе Мирка Цветковића[1], која је за четири године уназадила Војводину, тако што ни једном није испунила 7% предвиђених Уставом и ни једном није исплатила оно што је по Уставу била обавезна, што је заиста довело до катастрофалних последица у војвођанској привреди, а за Развојну банку, као што рече господин Будаков, сте се побринули сами, тако да у савезу покрајинске и републичке власти Демократске странке имамо ову тужну ситуацију економску, коју данас имамо.

Што се тиче помињања Слободана Јовановића[2] у контексту ове Декларације и спомињања `45. године, сматрам да је то недолично, зато што су исти ти, на које се ви у овој Декларацији позивате, Слободану Јовановићу и мртвом бранили да се врати у Србију, ни његову сахрану нису дозволили, прогласили га за издајника, зато што је четири године рата провео у Лондону. Према томе, немојте Слободана Јовановића мешати са комунистима.

Што се тиче саме Декларације, могуће је и ја прихватам да у њој нема ни „с“ од сепаратизма[3]. Тачније, само то „с“ фали, осталих десет слова те речи налази се у овој Декларацији. Ви са овом Декларацијом, поштована господо, позивате и враћате нас у 90-те године, враћате нас на писмо Ненада Чанка лорду Карингтону, Бадинтеровој комисији, која је одређивала правила за распад Југославије и ви овим позивањем, овом реченицом која је и у том писму писала и овом реченицом коју је прошле године изговорио професор Ранко Кончар, покушавате да уведете Војводину и повежете Војводину блиско са распадом Југославије, да бисте се касније позивали на АВНОЈ-евске границе и на све оно што смо имали прилике да видимо и зато има сепаратизма. Можда фали оно „с“, да би прича била комплетна. Kао што је рекао председик Скупштине овде, и Пешта и Беч су упозоравали на сепаратизам u Војводини и, господине председниче, били су у праву[4]. Ми Срби смо хтели да се одвојимо и од Пеште и од Беча, а тако смо исто и ми данас у праву када тврдимо да ово што ви радите и те како представља сепаратизам и да је после ове данашње Декларације, сепаратистичка политика Ненада Чанка из `91. године постала званична политика ове Владе. Пред нама се одвија и завршава „црногорски сценарио“. Славко Перовић, када је завршио своју улогу, а данас је Ненад Чанак завршава, причу је преузео Мило Ђукановић, код нас ће преузети Бојан Пајтић.

Позивате се на историјско и природно право Војводине на аутономију – па ако је историјско и природно право, како то да није било остварено пре `45. године? Ако је природно право, оно је иманентно сваком човеку по рођењу. Ако је природно право, то право је требало бити остварено у 17. веку, кад се први пут споменула аутономија Војводине. Је л` је било? Није. Ако је природно право, зашто аутономија није остварена Мајском скупштином 1848-ме? Ако је природно право, зашто није остварена 1918-те? Је л` било аутономије у Краљевини Југославији? Није. Постојала је Дунавска бановина. Је л` било аутономије Војводине и ко се залагао за аутономију Деливидека током окупације? Где је тада било природно право грађана и грађанки? Нема тог природног права, него конституишете, измишљате у овој Декларацији. Као што измишљате надлежности Статутом и Законом о надлежностима, тако сте и овде измислили и систем супсидијарности у оквиру Устава Србије, који не постоји и  то да Устав Србије штити, како сте рекли, различитост, итд. Тражите ургентност Уставног суда, ваљда навикнути на ургентност Уставног суда кад сте покушавали и остварили дупле функције до краја мандата, својевремено.

Према томе, господо, остварили сте овом Декларацијом оно што смо већ имали прилике да видимо у Црној Гори. Ја сам уверен да вам тај сценарио неће проћи, не зато што га ви не желите, него зато што га не желе грађани Србије који живе на подручју Аутономне Покрајине Војводине, а распишите изборе, па ћете видети колико их представљате. Хвала вам. (аплауз дела посланика)


[1] Шеф посланичке групе ДС у Скупштини АПВ, Борислав Новаковић, говорио је непосредно пре и том приликом истакао негативне ефекте по привреду у покрајини до којих доводи то што се не спроводи уставна одредба о минималној висисни буџета за Војводину (7% републичког буџета).

[2] Исти посланик се позивао на дела Слободана Јовановића и његове ставове о федерализму и децентрализацији.

[3] Шеф посланичке групе СВМ, Шандор Егереши, рекао је у свом обраћању да у Декларацији нема ни „с“ од речи сепаратизам.

[4] Председник Скупштине АПВ, Иштван Пастор, у једном од обраћања рекао је да су оптужбе за сепаратизам увек долазиле као реакција на захтеве за децентрализацијом, односно да се ради о сукобу центар – периферија, било да је у питању Будимпешта, Беч, или Београд.