Припрема...

30. август 2011.

Хитно разговарати о стању у кикиндској просвети


Демократска странка Србије ће до краја ове недеље, односно колико сутра, упутити предлог председнику Скупштине општине да се по хитном поступку, односно најхитније, одржи седница локалног парламента, на тему стања у просвети у општини Кикинда. За то има више разлога.

Први се тиче основног школства. Ви сте упознати са тим да је у Србији у току поступак доношења одлука о формирању нових мрежа школа.Постоје градови и општине у Србији који су већ донели одлуке и формирали нове мреже школа, а чињеница је да ми, у Кикинди, још увек немамо никаквих информација по том питању. Сматрамо да ће цео тај поступак бити веома тежак и компликован. Сматрамо да је за решавање овог проблема потребно учешће што шире јавности, пошто је јасно да ће одлуке које треба да се донесу бити крајње непопуларне. Ми нараво не мислимо да преузимамо одговорност за оно што треба да ради локална власт. Исто тако, мислимо да власт не може да се скрива иза неког другог за оно што треба да се уради, али мислимо да се мора дозволити, пре свега одборницима као представницима грађана, да јасно изнесу своје мишљење. Ми постављамо питање Зашто нема никога ко се улокалној самоуправи бави овим питањем, зашто није одржана ниједна седница Скупштине на ову тему, зашто већ није донета одлука о мрежи школа и шта ће бити са школама у селима кикиндске општине. Локална власт је ддужна да грађанима каже истину да ле ће школе у које иду њихова деца уопште постојати, или ће ићи у неке друфге школе. Друго, мора се рећи шта ће да буде са професорима, наставницима, учитељивцама, да ли ће остаи без посла, или ће то на неки други начин да се реши. Шта локалнма самоуправа планиера да уради по том питању? Недопустиво .је да је школаска година почела а да немамо одхговора на многа пиртања. Тиме што се проблем гура под тепих и што се окреће глава од њега проблем се неће нестати нити ће престати да постоји.

Сматрамо да под хитно директори средњих школа треба да упознају одборнике у СО, као представнике грађана, о свом раду и Скупштина треба да донесе неке закључке да се тим људима помогне, имајући у виду да је ове године, по нашим информацијама, у општини Кикинда укинуто пет одељења у средњим школама. Такође, према нашим информацијама више од стотину деце је уписало средње школе ван Кикинде. То значи да су образовни профили који се нуде у кикиндским школама неатрактивни, али и сам град долази у озбиљан проблем да имамо одлив деце већ у средњешколском узрасту. Ми сви знамо за чињеницу да деца однлазе на студије и више се не враћају у Кикинду, међутим сада имамо нову појаву да деца одлазе много раније. Дакле, шта се то догађа у средњим школама, зашто је пет одељења укинуто? Не можемо да прихватимо објашњење да нема деце, јер ако је тачно да је отишло сто деце из Кикинде, онда је то ту негде око пет одељења.

Такође, као посебно питање мислимо да би се требало расправљати о стању у кикиндској Гимназији. То је установа од огромног значаја за општину Кикинда, то је установа са век и по традиције и са веома битним местом у историји града, у друштвеном животу Кикинде. Стога је заиста забрињавајуће да је кикиндска Гимназија за мање од десет година спала са шест на четири одељења. Шта се то догађа у Кикиндској Гимназији када ту школу, очигледно нико не жели да упише.

Дакле ова питања су веома важна и одговори на ова питања су веома важни за све грађане општине Кикинда. Кроз ову тему се потврђује да град полако, али сигурно, наставља да иде у лошем правцу. Јер ако имамо ситуацију да деца већ са петнаест година одлазе из Кикинде и више се не враћају, онда се поставља питање ко ће да живи у овом граду за двадесет, тридесет година.

Посебно сматрамо да је недопустиво ћутање о мрежи школа. И родитељи и деца треба да знају шта је то што им се спрема. Зато ћемо предложити дневни ред са овом темом, јер неке друге општине, које имају сличне проблеме имају веома активну улогу у доношењу решења за ове проблеме.

Ми се надамо да ова иницијатива неће бити загубљена, као иницијатива за паркинг и да ће бити стављена на дневи ред.

Новинар: Зар није рок за мрежу школа 2014. године?

Миленко Јованов: Да али су градови и општине у Србиоји почели да решавају овај проблем већ ове године. То што је рок 2014. године очигледно некоме рађа идеју да, пошто тада неће бити на власти, препусти врућ кромприр другоме. Ипак то није решење, него бежање од одговорности. Уосталом, до 2014. године стање може да буде само горе него данас, тако да сматрамо да је што пре потребно решити ово питање.

Новинар: Кажете да се нико не бави питањем школства – шта је са Горданом Булатовић?

Миленко Јованов: Госпођа Булатовић је помоћник председника општине. Колико се ја разумем у српски језик, помоћник је особа која некоме помаже другој особи, која ради неки посао. Сама функција помоћника и није да нешто води и организује, пошто се ради о факултативној функцији, коју општине могу, али не морају имати. Помоћник није члан већа, нема право да предлаже решењаи слично.

Новинар: Које би школе ДСС укинула да је на власти?

Миленко Јованов: Не ради се овде о жељама странака, или појединаца, него о веома важном питању око кога се мора направити најшири консензус у јавности града, а да се после озбиљне и стручне анализе донесу одлуке које су пре свега у интересу деце.

Новинар: Која је надлежност локалне самоуправе по овом питању?

Миленко Јованов: Све што се догађа у граду мора да буде од интереса за представнике локалне власти. Дакле по овом конкретном питању је потребно утврдити интерес деце која иду у школе које ће бити укинуте, аонда се код надлежних борити да се наши интереси остваре. Не може се скретати поглед од проблема под изговором ненадлежности.