Припрема...

30. септембар 2022.

И даље без договора око распореда седења у парламенту


Председник Административног одбора Скупштине Србије Миленко Јованов констатовао је да још нема договора четири посланичке групе око распореда седења у великој сали Народне скупштине у којој се одржавају пленарне седнице и да ће зато то тело донети одлуку о томе.

Договор о распореду седења у сегменту два сале треба да постигну четири посланичке групе, коалиција НАДА. коју чине Нови ДСС и ПОКС, коалиција Морамо – заједно, посланичка група Зелено-леви блок и посланичка група Европски региони.

Јованов је на претходној седници упутио апел посланичким групама да се договоре око распoреда седења, али оне то нису успеле, тако да ће на крају то утврдити Административни одбор на некој од наредних седници, будући да се убрзо очекује и почетак јесењег заседања.

Заменик посланичке групе коалиције НАДА Војислав Михаиловић је упутио предлог одбору да се за распоред седења користи критеријум „по снази, односно броју посланика“. То значи да би та предња места која су заправо предмет спорења, припала њима.

„Ако се заузима други став онда није коректно да се издваја сегмент два. Онда би било нормално да се целокупна сала постави као целина и да се расправља о томе шта је принцип и шта је водило вас да се људи распореде по одређеним местима. Дакле, ако се не користи тај критеријум, поставићемо питање читаве сале“, рекао је Михаиловић.

Јованов је одговорио да одбор није донео одлуку, већ констатовао да не постоји сагласје посланика у сектору два, а да су се за друге сегменте посланичке групе договориле.

Он је рекао да су та прва места некада била важна због близине говорнице, а да те говорнице сада нема, те да му није јасна поента „гурања у први ред“.

Јованов је рекао да је идеја била да данас чује предлоге и да пробају ствари да се реше.

Шеф посланичке групе Зелено-леви блок Радомир Лазовић каже да су се они изјаснили и да нема смисла да се око распореда седења прави проблем, и подсетио да су они за то да распоред седења остане такав какав је био на конститутивној седници.

„Ми смо били конструкивни и желимо да остане овако како је. Са коалиционим партнерима ћемо се договорити око детаља. Сматрамо да је такав предлог распореда седења позитиван, јер даје прилику и мањим групама да се виде. И ако има других предлога бићемо конструктивни“, рекао је Лазовић на седници одбора.

Јованов је рекао да се види да нема договора и да се посланичке групе нису међусобно састале и покушале да се договоре око распореда седења у сали, па је закључио седницу и додао да ће одбор донети одлуку о распореду седења.