Припрема...

22. фебруар 2020.

И на покрајинским изборима цензус од три одсто


Скупштина  Војводине усвојила је Предлог одлуке о изменама и допунама Покрајинске  скупштинске одлуке о избору посланика, којим се изборни праг смањује с  досадашњих пет одсто на три и утврђује правило да на кандидатској листи  за покрајинске изборе буде најмање 40 одсто жена.

Такође,  већином гласова усвојен је ребаланс буџета за ову годину, као и  кредитно задужење Војводине од 2,4 милијарде динара, које ће бити  намењене за изградњу новог објекта Института „Каменица 3” у Сремској  Каменици с ПЕТ центром и за увођење система аутоматизоване одбране од  града на подручју Радарског центра „Фрушка гора”.

Спуштање цензуса за улазак у парламент и већа заступљеност жена на  изборним листама готово су ујединили посланике који присуствују  скупштинским седницама јер су за тај предлог, осим предлагача из  посланичких група окупљених око Српске напредне странке, Социјалистичке  партије Србије и Савеза војвођанских Мађара, гласали и посланици Српске  радикалне странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Странке модерне  Србије. Једина два гласа против стигла су од посланика „Доста је било”,  који су, за разлику од опозиционих – чланова партија Савеза за Србију,  учествовали у последњој скупштинској седници.

У скупштинској расправи која је претходила усвајању „изборне” тачке,  шеф посланичке групе „Србија побеђује – Александар Вучић” Миленко  Јованов рекао је да се ради о усаглашавању изборних правила која важе на  локалу и на нивоу републике с оним што тренутно важи у покрајини, да  исто функционише на свим нивоима.

– Желимо да се политика врати у парламент, да имамо већу  репрезентативност, да свако ко освоји између 25.000 и 30.000 гласова има  могућност да своју политику представи у Скупштини, зато што то јесте  релевантан број за Војводину – рекао је Јованов. – Повећање броја жена  на листама представља корак напред. Што се тиче мањинских листа, важно  је да се заштити њихов резултат због смањеног изборног прага, јер могуће  је да би могли добити мањи број мандата с већим бројем гласова. То је  први корак. Други корак је да се на политичкој сцени раздвоји онај ко  јесте странка националне мањине од оног ко се претвара да је то јер је  забележен проблем с лажним Власима, Словацима и Русима који, у жељи да  се дочепају мандата, излазе на изборе. Мислим да би те измене на неки  начин то могле предупредити.

Он је рекао да би озбиљне измене требало да претрпи и Закон о политичким  странкама, да такве политичке организације не добију прилику да изађу  на изборе.

Посланици су одбили предлог посланице Зелене странке Браниславе Јефтић  да се број потписа за кандидатску листу смањи са 6.000 на 3.000, уз  образложење Миленка Јованова да се настојало да се не мењају изборна  правила одређена постојећим законски оквирима већ да се олакша улазак у  парламент, а да су сви остали предлози који су изнети тема за наредне  мандате нових сазива парламената.

Извор: Дневник