Припрема...

27. април 2017.

И поред свих лажи, Вучић има највећу подршку народа


Потпредседник Српске напредне странке, Миленко Јованов, који је и шеф посланичке групе у Скупштини Војводине, задовољан је резултатима локалних избора нарочито у три општине у Војводини. Наводи да је СНС у Оџацима освојио 55 одсто гласова, у Врбасу и Ковину мало више од 43 одсто гласова. У Зајечару, напредњаци имају око 130 гласова мање од првопласираног, али ће имати исти број мандата у локалној Скупштини као и група грађана.

– Шта показују ови мини локални избори?

Показују да Александар Вучић и Српска напредна странка и након читаве оне кампање лажи, подметања и неутемељених оптужби, која је уследила одмах након председнкичких избора, и даље уживају највећу подршку грађана у свим крајевима Србије. Знате, Александар Вучић, током локалне изборне кампање, није био у тим општинама зато што није желео да се меша у изборну вољу грађана на локалу, али су грађани препознали велики рад и марљивост њега и његове владе, која је уложила значајна средства у те општине.

– У Зајечару су се напредњаци понели другачије од оних који си изгубили на председничким изборима?

Одмах смо честитали победнику на оствареном резлтату. То нас чини различитим од оних који када изгубе не могу да победе сујету и честитају победнику, него протестују и покушавају да докажу да су, заправо, са мањим бројем гласова победили.

– Још трају протестне шетње започете после председничких избора, да ли верујете у то да су протести кренули спонтано?

Спонтано у Србији, спонтано у Мађарској, спонтано у Румунији, спонтано у Македонији, спонтано у Русији… Мало превише спонтаног, зар не? А превише је политичара и политичких активиста у и око тих протеста, да бисмо поверовали да су заиста спонтани, неполитички итд. Сад, да ли се организатори стиде што су организатори, или се учесници стиде организатора, а организатори учесника, па се крију, не знам, а и не занима ме. Подсетићу Вас да смо током читаве кампање упозоравали на овакав сценарио и да они који нису у стању да на власт дођу изборима, желе да на власт дођу улицом. Уосталом о томе сам говорио и за Ваше новине.

– Какав је Ваш став према њима?

Рекао бих да се овде очигледно ради о људима који су незадовољни резултатима избора и они, заправо, протестују против свих грађана који нису гласали онако како они мисле да би требало. Ради се, истовремено, и о обесмишљавању изборног процеса, али и демократије као такве. Овде се жели да једна агресивна и бучна мањина мањина одлучује у име свих грађана само зато што су сами себе прогласили “елитом” и што сматрају да им је ваљда од Бога дато да баш они и нико други управља Србијом. И ту долазимо до потпуног парадокса где ти “борци за демократију” заправо прихватају демократију ако они победе на изборима, а ако изгубе, онда не ваља ни демократија ни онај кога народ хоће, па се још тај народ вређа, омаловажава и слично.

Александар Вучић је најавио да ће за месец дана саопштити име новог мандатара за Валду Србије, какве квалитете треба да има нови премијер да би имао такав ауторитет, какав је имао Вучић?

Александар Вучић је, као премијер, веома високо поставио лествицу било да се ради о знању, посвећености, марљивости… Посебно је високо поставио лествицу када се говори о резултатима и зато на чело Владе Србије мора да дође неко ко може да настави да ради бар приближно на том нивоу. Што се ауторитета тиче, наравно да онај ко је на челу владе треба да га има, али мора да има и осећаја за тимски рад и сарадњу и са људима са којима можда нема сагласје по апсолутно свим питањима. Уосталом, не може се ауторитет стећи тако што се иде около и виче “ја сам председник владе и морате да ме слушате”, него се стиче радом, резултатима и поштовањем које из тога произлази.

– Да ли би за СНС био прихватљив неко за новог премијера ко није члан странке?

Александар Вучић је водио владу на најбољи могући начин и врло добро зна шта је потребно да има онај ко треба да буде на њеном челу. Управо због тога имам пуно поверење да ће кандидата за место премијера одредити тако да ће се настави са реформама и опоравком Србије, економским растом и очувањем стабилности.

– Какав је став странке у односу на то да Вучић остане на челу странке након што је на изборима изабран за председника Србије?

Неподељен је став људи у врху Српске напредне странке да Александар Вучић треба да остане на њеном челу. На ту тему смо причали још приликом доношења одлуке о Александровој кандидатури за председника и став је био апсолутно јединствен и није се мењао.

– Како Устав регулише то питање, да ли постоји сукоб интереса?

Нема никаквог сукоба интереса. Занимљиво је да се то питање поставља Вучићу, а нико га није постављао Тадићу, или, рецимо Коштуници, док је био председник СРЈ. Ако је сукоба интереса било, онда га је било и у тим случајевима, или се хоће да и у овом случају за Вучића важе посебна правила?

– На последњој седници Скупштине Војводине, када је разматран годишњи извештај новог покрајинског заштитника грађана, Ви сте у својој дискусији рекли да је извештај бољи од претходних, али да још није у потпуности онакав како то Статут налаже. На шта сте конкретно мислили?

Још увек има неких активности које излазе ван оквира онога што је надлежност Покрајинског заштитника грађана. Али је важно нагласити да је у извештају јасна тенденција да се читав рад ове институције врати у прописани правни оквир и зато сам уверен да се ради о инерцији, а не намери. Уосталом, ми смо деценију ипо имали заштитнике грађана који су били надлежни за оно што су сами себи одредили као надлежност. Баш их је било брига за оно што пише у актима којима се уређује њихов рад. Коментарисали су све и свашта, бавили се политиком, износили политичке ставове, мешали се у политичке односе у локалним самоуправама, а најмање су се бавили својим послом. Зато мислим да је тешко, чак немогуће, окренути ствари за 180 степени за шест месеци, али се види намера да се та пракса промени. Немате више у извештају ни једну једину реченицу са примесама политике. То је велики корак у напред и то сам похвалио.

– Посланичка група СРС-а сматра да Статут није у потпуности услађен са Уставом због тремина „обдусман“, „Покрајинска влада“ и „националне заједнице“ и инсистира да се Статут у потпуности уподоби са највишим правним актом државе. Какав је ваш став?

Свако ко сматра да одређене одредбе Статута нису у складу са Уставом може да покрене иницијативу пред Уставним судом и провери да ли је у праву.

– У општинама у Војводини су у току инвестиције, поправљају се путеви, болнице школе…Кад је реч о Кикинди , где живите да ли има промена у односу на ранији период?

Промене су јасне и видљиве и грађани су јасно рекли и претходне године на локалним, покрајинским и републичким изборима, а и ове године на председничким да те промене виде. Грађани Кикинде подржавају оно што Српска напредна странка ради и посвећеност и труд Александра Вучића лично да се Кикинди помогне да се врати на ниво развијености на коме је некада била. Кикинда је после много година стагнирања и пропадања, коначно почела да хвата корак и то је од огромног значаја за град. Долазак инвеститора, италијанског Зопаса и француског Мекафора, као и инвестиције домаћих привредника попут Гриндекса и већ присутних компанија попут француског Ле белијеа, показују да се поправљају ствари у најважнијој области за град, а то је опоравак некада моћне привреде и запошљавање људи. Убеђен сам да ће се овај добар тренд наставити. Очекујем да у наредном период постане још видљивије да Кикинда данас, за разлику од неких претходних година, има недвосмислену подршку Покрајинске владе, а кроз реализацију већ договорених пројеката то ће бити потпуно очигледно и свим грађанима Кикинде.

Извор: Новосадски репортер