Припрема...

11. јул 2011.

Испитати уставност Статута Војводине


Демократска странка Србије поздравља одлуку Уставног суда Србије, којом се одредба Закона о изменама и допунама Закона о агенцији за борбу против корупције, која изузетно функционерима допушта истовремено обављање више јавних функција, проглашава неуставном. Имајући у виду да је Покрајинска власт у Војводини одавно постала легло сукоба интереса, јасно је да ће покрајински режим бити нарочито погођен овом Одлуком.

Они који грађанима нису обезбедили ниједан посао и ниједну плату, себи су обезбедили по две јавне функције. Тридесетак посланика владајуће коалиције у Скупштини АПВ, па чак и сам председник покрајинске Владе, који поред ове функције обавља и функције председника УО Фонда за капитална улагања и Фонда за развој АП Војводине, већ три године седе на две, или у случају господина Пајтића, чак на три фотеље!

Демократска странка Србије је од самог почетка тврдила да ниједан покрајински функционер, било да је у питању посланик, секретар или председник покрајинске Владе, не може да обавља две, или више, функција и да свако ко крши овај услов мора да одговара по Закону, а да је покушај да се продужи седење на две столице до краја мандата заправо попуштање непоштовању Закона и најприземнијим потребама функционерима владајућег режима. Сада је то потврдио и Уставни суд.

Зато данас позивамо Уставни суд Србије да настави рад у правцу избацивања из правног поретка неуставних аката и да након осамнаест месеци коначно донесе одлуку о уставности Статута АП Војводине, или бар да јавно саопшти зашто се та одлука не доноси.