Припрема...

17. мај 2013.

Избор чланова Одбора за питања уставно – правног положаја Покрајине


Поштовани господине председниче, даме и господо посланици, ми нећемо подржати овај предлог, а у неколико реченица ја ћу образложити зашто. Нећу говорити о именима људи који су предложени, не сматрам то за умесно.

Што се тиче господина о ком је било речи (Стеван Лилић), није стручњак за уставно, него за управно право. Значи, није мала разлика. Можда у изговору јесте, али није мала у теорији и наравно, не може да буде сметња то што је из Београда.

Међутим, има један други проблем, господин професор, `ајд, нећемо их именовати, дакле, један од кандидата је члан Политичког савета Демократске странке. Други од кандидата, не знам да ли је члан, али видим да је учествовао на трибинама Лиге социјалдемократа Војводине. Једноставно, ако смо… (добацивање неког од посланика) Молим?

Ја знам да сте ви, господо из Лиге, мало збуњени откад сте били на Газиместану… А, ви… (добације посланик Коњокрад из Алибунара) Ви имате друге проблеме, ви откад је Кеш Мартон у истражном пропевао песму „Медо Брундо“, вероватно имате стално проблема, али има једна друга ствар.

Дакле, постоји проблем са тим да су лица која су стручна већ унапред страначки обојена. Ја не бих улазио у њихове оцене Статута, које су давали, јер старо је правило – два правника, три мишљења и то није спорно да се разликују, али јесте спорно то што су страначки обојени и јесте спорно што не можете да ме убедите да они неће бранити страначке ставове, него да ће се понашати ван тих ставова, јер то, на крају крајева, показује њихов неки досадашњи рад. Дакле, из тог, пре свега, разлога ми данас нећемо гласати за овај предлог и такође ћу се извинити другим колегама, који данас треба да буду изабрани у ове одборе, а било би можда боље да је било раздвојено, па би онда имали прилику да њихов избор подржимо. Међутим, овако, мораћемо у пакету да гласамо против избора свих кандидата.