Припрема...

14. фебруар 2013.

Избор чланова Савета националних заједница


1Поштовани председниче, даме и господо посланици, Демократска странка Србије је приликом усвајања аката у Скупштини Војводине, којима је први пут споменуто формирање оваквог једног савета, била изричито против. Тада смо изнели разлоге због којих смо против. Ти разлози и данас стоје и због тога Демократска странка Србије ни данас, ни убудуће, неће учествовати у формирању и раду овог тела.

Ми смо најпре рекли да је потпуно неуставна категорија називати српски народ једном од националних заједница у Војводини, пошто је српски народ – народ, а ово остало су националне мањине, наравно, са свим правима која Устав Србије и међународно право предвиђа за националне мањине у Србији, али не можемо измишљати нове термине, који не постоје. Такође, не видимо смисао да српски народ буде заступљен са 50% представника у овом телу, иако га по свим пописима има више.

И, трећи разлог је што сматрамо да се на овај начин криомице уводи нешто, што се може назвати дводомност и што ће касније довести до тога да Скупштина Војводине функционише у два дома, да један дом буде овај у коме ми седимо, други дом, дом националних заједница.

Пошто све то не одобравамо и пошто смо против свега тога иступали у време када су ови акти доношени, а доследни, какви јесмо, ми у овоме нећемо учествовати ни данас, ни убудуће и ево, сада јавно молим представнике скупштинских служби да нас због ових ствари више не позивају, пошто су нас позивали по неколико пута са причама да су се сви изјаснили и поред тога што смо рекли да нећемо да изјашњавамо, поново су нас позивали. Ево, ја вас молим, немојте више трошити драгоцене импулсе, јер вам одговор и убудуће гласи овако, како сам рекао за овом говорницом. Хвала.