Припрема...

22. јун 2012.

Избор Иштвана Пастора за председника Скупштине АП Војводине


Иштван Пастор

Посланици Демократске странке Србије у Скупштини Војводине неће учествовати уопште у гласању о председнику Скупштине, а што се тиче самог кандидата, господина Пастора, ми нећемо ништа лично изнети као замерку за његов досадашњи рад, нити ћемо истицати неке његове мане у досадашњем раду, али желимо да укажемо на то да је Савез војвођанских Мађара и у протеклом периоду вршио функцију председника Скупштине, да је то радио господин Шандор Егереши на чији смо рад врло често и врло оштро реаговали, тражили одређена објашњења која, додуше, никада нисмо добијали. Подсетићу на изјаве господина Егерешија којима тражи у време усвајања Статута АП Војводине интернационализацију војвођанског питања, подсетићу на ситуацију да тада као председник Скупштине господин Егереши није нашао за сходно да реагује поводом тзв. „мађарског тепиха“ у Савету Европе, да господин Егереши такође није нашао за сходно да реагује када је Војводина представљена као „Делвидек“ на једном скупу у Будимпешти, а мислимо да је требало да реагује. Такође, господин Егереши је у једном разговору са господином Ласлом Текешем себи дао за право да се жали на извесни спор пренос надлежности на АП Војводину, иако Скупштина Војводине на ту тему никада није донела никакву одлуку, па је то могао да буде став господина Егерешија или његове странке, али не Скупштине Војводине. Самим тим, начин на који је господин Егереши водио Скупштину, а Савез војвођанских Мађара се није оградио ни од чега што је радио, даје нам за право да останемо резервисани по питању избора господина Пастора.

Такође, Скупштина Војводине је у протеклом периоду на известан начин и деградирана. Ја ћу подсетити на ситуацију када је Скупштина Војводине заказана, а посланици се нису појавили, да је председник Скупштине тада рекао да је извесно техничко лице из Скупштине Војводине телефоном обавештавало посланике да на седницу не долазе, и они су послушали техничко лице, а не председника Скупштине АП Војводине. Са друге стране, Скупштина Војводине је постала сервис Владе Војводине, и ништа више од тога. Наравно, и Савез војвођанских Мађара чији председник данас треба да буде изабран, и вероватно ће бити изабран за председника Скупштине, нити је осудио, нити се од овога оградио, на било који начин није тражио да се ствари истерају на чистину, да се види ко је то техничко лице, да се сносе одређене последице, ништа од тога се није десило.

Ми, господине Пастор, од Вас очекујемо да Скупштина Војводине у будућем периоду буде у центру збивања, у центру свих политичких збивања у Покрајини, јер Скупштина Војводине, а не Влада Војводине, је највиши орган Покрајине, и сва питања која се тичу грађана Војводине морају бити претресана, не на седницама Владе, не на седницама представника политичких странака које чине Владу, или неким затвореним кружоцима, него овде пред очима јавности, пред очима свих грађана. Не можемо дозволити да као прошли пут 2010. године, када су биле велике поплаве у Банату, Скупштина Војводине не нађе за сходно да се састане тим поводом, да разговара о томе, да види како наћи одређена решења за та питања.

На крају, господине Пастор, желимо Вам срећан рад, желимо Вам да будете добар председник Скупштине, много бољи од Вашег претходника, неће Вам то бити много тешко, и желимо Вам да се изборите са тим да Скупштина Војводине буде заиста тело које ће штитити интересе грађана Војводине, без обзира на то за кога су они гласали, да ћете према посланицима бити једнаки и третирати их равноправно, као и да ћете узети у заштиту интересе грађана који до сада нису успели да буду остварени, јер нису имали своје везе или контакве у Влади Војводине. О томе ћемо причати више када буде тема Влада, за сада толико. Још једном, с обзиром на подршку коју сте добили при самом подношењу кандидатуре, већ могу да искористим прилику да Вам честитам на избору.