Припрема...

11. јул 2012.

Избор Владе АП Војводине


Најпре бих желео, господине Пастор, да кажем да није у реду то што је Скупштина, односно ова трећа седница била одложена због тога што кандидат за председника Покрајинске владе није дошао, а сада видимо да кандидат за председника Покрајинске владе нешто и не жели да саслуша шта представници грађана Војводине имају да му кажу. То што је распоред у сали такав да Влада окреће леђа посланицима, то је већ једно друго питање, али и то би требало решити. Јер, ипак Скупштина бира Владу, а не Влада нас, али добро, ја ћу се господину Пајтићу обраћати као да је ту.

Прво, што се тиче Службеног листа који смо добили у паузи између две Скупштине, мислио сам да је он потпуно безвредан, и да су бачене паре грађана да се он одштампа, међутим, после сам видео да је оглашено 43 неважећа документа, самим тим и овај Службени лист, који у себи садржи Покрајинску скупштинску одлуку о изменама и допунама Покрајинске скупштинске одлуке о покрајинској управи, која је, можемо слободно рећи, неусклађена са Уставом Србије, то данас сви знамо, има некакву вредност, јер ће у њему после усклађивања са Уставом остати бар ова оглашена неважећа документа, па ће неки грађани од тога имати користи. Господин Пајтић од 2004. до 2008. године, а посебно у периоду од 2008. до данас, почео је да води Покрајину једним путем који слободно можемо да назовемо странпутицом. Основни моменат у Влади господина Пајтића од 2008. до 2012. године јесте доношење противуставног Статута АП Војводине, и тај моменат представља опредељење и Демократске странке у Војводини и Владе коју господин Пајтић води. Данас господин Пајтић даје изјаве у складу са том политиком, па каже у току ноћи другог круга председничких избора, како Војводина није подржала овог председника, па каже, како садашња владајућа већина, ево, формирана у Републичкој Скупштини нема подршку грађана Војводине, а данас нам каже да ни Уставни суд баш није по вољи грађана Војводине, па постављам питање, јел има држава Србија било каквог утицаја овде у Покрајини Војводини или ће све што држава Србија мисли да уради и хоће да уради морати прво да прође одобрење Покрајинске владе и господина Пајтића лично, да се удари печат у складу са интересом грађана Војводине, па да онда важи, а ако тог печата нема, онда не може ни да важи, и да ли је ово позив на сарадњу који је господин Пајтић споменуо у експозеу? Не бих рекао.

Што се самог експозеа тиче, господин Пајтић није морао да се мучи да пише нови експозе, могао је комотно онај од пре четири године да нам представи поново, пошто ништа од онога што је тада обећао није испунио. Да подсетим, обећање да живимо као сав нормалан свет, равноправно са другим европљанима, по чему смо равноправни са другим европљанима? По платама? По запослености? По стандарду? Евентуално, ако хоћемо да кажемо да смо дужни ко Грчка, а Грчка му дође Европска унија, то би могло да се каже да смо достигли неки стандард. Да ојачамо привреду, пољопривреду, да отворимо нова радна места запослимо нове људе, о томе је било доста речи, не бих да се враћам на то, али понављам још једном да је број незапослених већи, него када сте преузели први мандат 2004. године, на то сте потрошили 9 милијарди динара.

Што се тиче помоћи привреди да вас подсетим на разне фирме које добијају из буџета Војводине бесповратна средства, „Воденичар продукт“ запослених нула, или рецимо „Гарант“ из Футога који сваке године смањује број радника, 2,5 милијарде динара сте на ово потрошили. Да се повећају капитална улагања у Војводини, без којих нема инвестиција, и развој градова и села, где су капитална улагања, у шта сте то капитално уложили, ја бих заиста волео да ми се каже. Здравствена заштита у Војводини, е, ево га господин Пајтић, ја се извињавам што сам говорио док нисте били ту, рекли сте да здравствена заштита буде ефикасна, и увек и свима доступна. Данас 200.000 грађана Војводине нема здравствену књижицу, господине Пајтићу, никакву.

На крају, политика коју сте водили, као што је рекао колега Ристивојевић, доживела је потпуни дебакл. Све одредбе Статута, односно Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, које су оспорене су оне које Војводини дају прерогативе државе, ништа више, ништа мање од тога није остварено. Али, имам једно питање које је без одговора, и не могу да пронађем одговор на њега, па тражим од Вас као мандатара да ми објасните, данас правите коалицију са људима за које сте рекли да су „весело удружење које од политике прави циркус“, то је саопштење Покрајинског одбора Ваше странке, господине Пајтићу, издато. То је већ почело у Демократској странци да Ви немате везе са Демократском странком? Добро, ако Ви немате везе са Демократском странком, то онда најављујете још неке догађаје, па ме је интересовало како ћете са „веселим удружењем“ које не може да ради две ствари истовремено, како саопштава Ваш Покрајински одбор да се бави политиком, и да буду корисни грађанима, да правите Владу? И, завршавам с овим, пошто је данас актуелан један виц који каже да је разлика између Броза и Тадићу у томе што се Броз на време ослободио Ђиласа, ето, и Ваша реакција да немате ништа са Демократском странком и саопштењем Покрајинског одбора иде ка том контексту. Хвала.