Припрема...

31. март 2015.

Избори треба да се распишу и одрже у термину које прописују закони


Премијер Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић рекао је јуче да митинзи напредњака и демократа неће бити одржани истог дана, јер СНС не жели никакве поделе у Србији. Он је то практично најавио прошле недеље, упитан када ће бити митинг подршке влади, с обзиром на то да је за 25. април, када је тај митинг планиран, Демократска странка најавила протестни скуп против владе у Београду.

Иако је званично циљ напредњачког митинга подршка Влади Србије, а сврха окупљања демократа – протест против Вучићеве владе, и једни и други тиме заправо означавају почетак изборне године. Јер, последњи покрајински и локални избори одржани су 6. маја 2012. и за око годину дана, најкасније, грађани Србије ће морати на биралишта.

Да ли ће и раније, умногоме зависи од демократа, које, изгледа, чврсто стоје при одлуци да не скраћују себи мандат на власти у Војводини. А то би се догодило ако дође до политичког договора свих релевантних актера, дакле и ДС-а, да се покрајински избори одрже у децембру ове године. Током викенда су неки медији из незваничних извора објавили да су напредњаци наводно чак и утврдили датум тих избора, 20. децембар. Актуелном сазиву мандат иначе истиче 22. јуна 2016.

Други начин да се у децембру изађе на изборе за Скупштину Војводине јесте да напредњаци коначно успеју да раздвоје садашње коалиционе партнере ДС, СВМ и ЛСВ, да формирају коалицију против Пајтића и изгласају му неповерење у покрајинском парламенту. Мада, покушавали су то и досад, безуспешно. Или, како је ову могућност прокоментарисао Миленко Јованов, потпредседник ДСС-а и посланик у војвођанској скупштини: „Да је таква коалиција могла да се направи, већ би била направљена.То је понављање једне приче која досад није дала резултат.”

Миленко Јованов указује да, „уколико гледамо оно што пише у закону и за покрајинске и за локалне изборе, ти избори треба да буду одржани негде у ово доба следеће године”. Како истиче, сама идеја да се вежупокрајински и локални избори је добра, јер би било сулудо да се на тримесеца излази на изборе.

„Али, с друге стране, ти избори треба да се распишу и одрже у термину које прописују закони, а не било чија воља, било да је у питању воља СНС-а, било воља ДС-а”, додаје он.

Б. Баковић/Политика

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Mitinzi-SNS-a-i-DS-a-nece-biti-istog-dana.sr.html