Припрема...

2. јун 2024.

Изјава Рота одражава његово неразумевање односа на Балкану


Миленко Јованов, члан Главног одбора Српске напредне странке у Скупштини Србије, огласио се поводом интервјуа који је Михаел Рот дао за црногорске медије.

Његово саопштење преносимо у целости:

– Позивам господина Рота да престане да уноси раздор између Србије и Црне Горе, као и у читав наш регион и да се окрене отвореном дијалогу и сарадњи, уместо што износи неутемељене оптужбе, које би могле да подривају саме принципе јединства и солидарности на којима Европска унија почива.

 Изјава господина Рота одражава његово дубоко неразумевање односа и динамике на Балкану. Србија је посвећена неговању добрих односа са свим својим суседима, укључујући Црну Гору и чврсто подржава њихов европски пут. Регионална политика Србије на челу са председником Вучићем  заснована је на међусобном поштовању и заједничкој визији за регионалну стабилност и напредак. 

Што се тиче Српске православне цркве, коментари господина Рота су дубоко узнемиравајући и увредљиви за њене вернике и велики број грађана Србије, Црне Горе и региона, али верујем и Савезне републике Немачке. СПЦ је саставни део нашег културног и духовног наслеђа и делује независно од политичких утицаја. Активности српске цркве су усмерене на очување културног идентитета и подршку заједници, а не на вршење страног утицаја. 

Србија, дакле, остаје непоколебљив заговорник регионалне сарадње и европских интеграција и наставиће да ради на јачању веза са свим земљама у региону и шире, а ако је господину Роту стало да види сарадњу у региону Балкана на делу, нека, за почетак, престане ту сарадњу да опструише – поручио је члан Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов.