Припрема...

8. април 2016.

Изјава ТАНЈУГ-у: Или лоше планирано, ил’ је било крађе – трећег нема


Посланик СНС у Скупштини Војводине Миленко Јованов, који је недавно, на страначкој конвенцији у родној Кикинди, одступио од политички коректног јавног дискурса свог страначког шефа и најавио „пругасто одело“ за Бојана Пајтића, објашњава ту изјаву тврдњом да је у Војводини у претходних 16 година урађено несразмерно мало у односу на количину новца која је потрошена.

Он тврди да је Фонд за капитална улагања АП Војводине, садашња Управа за капитална улагања, потрошила до сада око 850 милиона евра, да је Фонд на чијем челу је био бивши покрајински секретар за науку и технолошки развој Драгослав Петровић, потрошио 35 милиона евра, да је Фонд за развој Војводине потрошио 100 милиона евра, што у збиру чини скоро милијарду евра.

„Када би неко сада у кампањи рекао да ће у наредном периоду потрошити милијарду евра, људи би му рекли да је луд, да измишља и да обмањује бираче, а ми имамо ситуацију да је неко толики новац заиста потрошио, а да не може прстом да покаже ни на шта велико да је остало иза таквог трошења средстава“, каже Јованов за Танјуг.

Према његовим речима, није зато поента то што Демократска странка, када је Војводина у питању, прича „у футуру“, шта ће да ураде ако им народ да поверење, већ да грађани чују шта су до сада урадили и да се виде опипљиви и реални резултати рада и трошења средстава грађана.

Не може, каже, да се крене у изградњу Института „Каменица 2“ са 16 милиона евра, а да се заврши са 35 милиона евра, јер то значи, како је истакао, да смо могли имати и „Каменицу 3“, а немамо завршену ни „Каменицу 2“.

„Не може да се гро средстава улаже у Јужнобачки округ и Град Нови Сад, а да Банат, конкретно, буде апсолутно запостављен“.

„Конкретан пример односа према Банату је гранични прелаз Наково, за чије отварање је Покрајински секретаријат за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу обећао три милиона динара, па је онда рекао да ће бити 300.000, а на крају је било нула динара“, рекао је Јованов.

Јованов сматра да је тешко и претпостави шта би се могло затећи у институцијама АП Војводине ако дође до промене власти.

Он је направивши паралелу са републичком влашћу рекао да је Демократска странка доминирајуће владала Србијом од 2008. до 2012. године и да је, како је рекао, „оставила катастрофално стање у економији“, а, ако се то пореди са 16 година владавине ДС у Војводини, „значи да би требало да буде четири пута горе од оног што су оставили у републици, а чинило се да горе од тога не може“.

„Уверен сам да нећемо имати проблем да све оно што су архиве и папири буде доступно истражним органима, а да ли ће они наћи довољно разлога и основа да неко буде процесуиран, то је на њима да утврде“, подвукао је Јованов уз примедбу да је „немогуће објаснити како је сваки пројекат у Фонду за капитална улагања АП Војводине имао почетну цену мању од завршне“.

Најновији пример који је изнео за ту тврдњу је спортска хала у Сенти, у чију изградњу се, како је казао, „кренуло са 400 милиона, а завршило са 800 милиона динара“.

„Не постоји много алтернатива шта се ту дешава. Или не знају да планирају или неко у међувремену украде паре. Трећег објашњења нема“, нагласио је Јованов.

Он истиче да се на овим изборимазаиста бира између будућности и прошлости, да није спорно да ће бирачи СНС-у дати највећу подршку, али да је далеко од тога да је победа напредњака већ остварена, како то, како је рекао, неки покушавају да преставе.

Процену да ће сви они који су на другој страни лако да се договоре и уједине ако буду имали и један глас и један мандат више поткрепљује подсећањем на такву ситуацију у Војводини, када су у коалицији били и СПС и ЛСВ и ДС, и то је,каже, био онај период када је донет неуставан Статут АП Војводине.

По његовим речима СНС ће за локалне изборе у Кикинди кандидовати резултате локалне самоуправе захваљући којима је, како је рекао, уз подршку Републичке владе, отворен гранични прелаз Наково са Републиком Румунијом, поново покренут рад Метанолско-сирћетног комбината МСК, отворене две индустријске зоне, бесцаринска зона и потпуно је промењена слика када је о инвестицијама реч.

Јованов је најавио да ће ових дана бити ударен камен темељац за прву страну инвестицију у Кикинди у којој ће на „празној ливади“ бити подигнута фабрика која ће када буде почела са радом упослити неколико стотина људи, а како је нагласио, очекује се потписивање уговора са још једним инвеститором из Италије, чиме ће Кикинда показати да може да привуче стране инвеститоре иако то, по његовим речима, није био случај у претходном периоду.