Припрема...

22. јул 2013.

Говор на седници Скупштине АПВ – Извештај Фонда за капитална улагања за 2012.


mj_sapvПоштовани председавајући, поштоване колеге и колегинице, поштовани господине Маленковић, што се Фонда за капитална улагања тиче Демократска странка Србије сматра, да би зарад неког и будућег рада и свих извештаја који буду подношени овој Скупштини, а желео бих да похвалим то што сте коначно почели да у вашем мандату поштујете сопствене акте који предвиђају обавезу подношења оваквих извештаја, морали да дефинишемо појам капиталног улагања. Ми смо на прошлој седници имали расправу на ту тему шта је за кога капитално улагање, али док то не будемо дефинисали ми ћемо буквално све моћи да назовемо капиталном инвестицијом, па би тако, рецимо, за општину Горњи Милановац капитална инвестиција могла да буде концерт Ане Бекуте, јер ће после да добију пут. Свашта би могло под то да се подведе. Да не би смо имали такву ситуацију, мислим да морамо дефинисати тачно шта је то капитално улагање и шта је то, који су то пројекти у које Фонд треба да улаже новац грађана. Да не би после долазили у ситуацију да се расправљамо око тога да ли нешто јесте или није, дакле, јасно дефинисати критеријуме шта је то тачно капитално улагање.

Што се тиче Вашег увода желим само по једној теми да реагујем, навели сте, између осталог, и Кикинду као општину која је добила највише средстава. Нажалост то је само формално тачно. Формално зато што заиста за општину Кикинда су одређена та средства, али гро тих средстава је дат за приступне путеве, за мост на Тиси, или мост ка Ади. Где је мост и Ада ту је увек и Демократска странка… Дакле приступни путеви за мост на Тиси, а то није инвестиција у Кикинди, то је инвестиција једном човеку и једној фирми, то знате и ви као и ја, дакле да ту ствар потпуно разобличимо. То није инвестиција за општину Кикинда, него за извођача радова, а ви врло добро знате ко је то.

Што се тиче ових других активности за Кикинду, ту је спортска хала у Месној заједници Мокрин, која, чини ми се, још увек није добила употребну дозволу, обратите пажњу на то и тај новац који је стигао дат је хитно, хитно, хитно да би председник Владе имао где да се слика када дође, и то вам могу потврдити и људи који су били извођачи радова, па проверите, и наравно, дистрибутивна водоводна мрежа, то је у реду и то је што се Кикинде тиче.

Што се тиче укупног улагања Фонда за капитална улагања, ако узмемо са 58 стране ове четири тачке које сте навели и које заправо и јесу основни циљ Фонда за капитална улагања, подстицање и развој привреде, подстицање запошљавања, равномеран регионални развој и квалитет живота грађана, видећемо бар по анализи која мени делује исправно, да ви веома мали број ових циљева остварујете. Подстицање развоја привреде је вероватно посредно, уколико Фонд стварно направи пут до неке општине, па та општина постане конкурентнија, могуће је да је то то, и непосредно побољшање квалитета живота грађана, то сам сагласан, али подстицање запошљавања не видим да је Фонд у томе нешто успешан, а подстицање равномерног регионалног развоја – према овоме што сте ви доставили је потпуно неиспуњен циљ. Ја по овоме што сам овако сабрао, када погледам реализована средства по окрузима испадне да је Јужно-Бачки округ добио више средстава него сва три Банатска округа заједно. Да се разумемо око једне ствари, немам ја проблем са тим да се улаже у Јужно-Бачки округ. Јужно-Бачки округ има велики број општина, али опет у том Јужно-Бачком округу предњачи град Нови Сад. Ако имате Банат у коме осим Кикинде, Вршца, Зрењанина и Панчева су све остало, условно речено, да тако назовемо сеоске општине, значи општине које се састоје од неколико села, која је њихова шанса да дођу до било каквих улагања када су њихови буџети мањи од можда једне инвестиције коју ви радите у Новом Саду, а онда не да добију више средстава, него добију мање средстава. То је један парадокс који би морао да се на неки начин регулише, а то је да оне општине и градови који имају веће буџете добију мање средстава, а општине и градови који имају мање буџете добијају више средстава. Свакако прво да се утврди шта су то капитална улагања и да тиме завршим, дакле, да се не би дешавало да капиталним улагањима називамо и кречење школе, и шишање траве, и прављење пута, јер то апсолутно нису исте ствари и не представљају заиста капиталне инвестиције. Хвала.