Припрема...

28. децембар 2012.

Извештај о буџету за 2012. годину


Даме и господо посланици, Демократска странка Србије неће подржати ни Извештај, ни Покрајинску одлуку која је предложена. То је потпуно логично, имајући у виду да нисмо гласали ни за буџет, а Извештај који смо добили потврђује да смо били у праву када нисмо гласали за буџет.

Имајући у виду време које ми је на располагању и чињеницу да неке ствари ипак треба да буду речене, ја ћу у најкраћем рећи које су највеће замерке које смо упутили начину трошења средстава пореских обвезника у Војводини.

Дакле, 660.000.000 динара је потрошено на субвенције приватним предузећима. Дакле, приватним предузећима су даване текуће и капиталне субвенције и ту се онда поставља питање да ли ви то покушавате да од тих приватних предузећа направите јавна, па да их финансира буџет, јер чули смо већ да је за неке СТР и СЗР варијанте довољно то што су добили из покрајинског буџета да функционишу годину дана или је нешто друго у питању. Ја мислим да је у питању нешто друго, а то друго показује управо оно што је колега Лазаров већ говорио и не бих понављао, али треба подвући, то друго је када погледате списак фирми које су добијале те субвенције. Заиста ми није јасно како једна консалтинг кућа може да помогне развоју Аутономне Покрајине Војводине. Није ми јасно како самосталне трговинске радње, занатске радње могу да помогну развоју, како могу да помогну ресторани, чак тај ресторан из Идвора се неколико пута спомиње, у неколико различитих секретаријата је добијао средства. Крајње чудна ситуација, посебно имајући у виду да вам је ревизор, државни ревизор, у 2010. години замерио да многи од оних који су добили новац од покрајинских секретаријата, нису оправдали средства.

Ја бих подсетио на један пример из града, из кога долазим, из Кикинде, где је 80.000.000, чини ми се, субвенција додељено фирми „Керамика уника“. Господине Петровићу, мислим да сте и ви били тада тамо, чак два пута отваран погон, фирма отишла у стечај. Како сте им помогли, изгледа није било довољно. На крају крајева, и сама поента, коме може да се помогне са 100.000 динара, са 200.000 динара, каква је то фирма којој помоћ од 100-200.000 динара може нешто да значи? То може бити или фирма која нема радника, нека мала фирма, или да фирма једноставно те паре и не троши, него после само пренесе оном коме су заиста намењене. Па, боље да сте ових 600.000.000 поделили на 60 транши, па по 10.000.000 финансирали неке озбиљне фирме, да бу људи опстали.

Даље, врло интересантно питање, 640.000.000 дотације невладиним организацијама. Ја да сам умро, пре него што сам прочитао овај материјал, био бих у убеђењу, дакле, умро бих у незнању да се невладине организације зову невладине зато што их влада не финансира и не контролише, а ми сад имамо ситуацију да ви финансирате невладине организације са 640.000.000 и ту такође има свега и свачега.

Што се тиче комараца 305.000.000, само из покрајинског буџета. Значи, није то 305.000.000 када је Војводина у питању. Људи који се баве тим пословима кажу да комарце запрашује и Република, комарце запрашује и локална самоуправа и то тако већ неколико година. Од 2008. године је господин Саша Драгин, као министар пољопривреде, потрошио 10.000.000 евра на комарце, 2009. покрајинска 621 или 7.000.000 на комарце и заиста се данас поставља питање откуд нама уопште било какви комарци. Па, с тим парама, да сте платили људе по једну теглу са водом и да их хватају ручно и да их даве у води, јевтиније би прошли. Заиста невероватно. 7,5 милиона страним невладиним организацијама. Значи, кад смо исфинансирали наше, онда смо финансирали и стране. Слажем се, има чланарина и учешће у разним форумима и групама, али вас питам која је корист од тога, ако знамо да незапосленост расте и да је стандард све лошији.

Дакле, само на ових неколико примера ово је неких милијарду и по, ако рачунамо за комарце укупну суму, значи, можда  чак и 600.000.000 још, 300 плус 300, 300 од Покрајине, 300 од осталих, дакле, око 2 милијарде средстава је потрошено на нешто, што можда није морало да буде, можда је могло да буде мање, али у сваком случају јесте сумњиво и лично не схватам, имајући у виду шта пише у законима Републике Србије, а пише да нико није дужан да даје доказе против себе, зашто покрајинска власт на овај начин помаже укупну борбу против корупције у Србији, тиме што доставља овакве извештаје, на основу којих ће врло једноставно и врло лако бити испраћени трагови, који ће показати шта се у ствари ради са овим новцем. Хвала.