Припрема...

17. мај 2013.

Извештај покрајинског омбудсмана за 2012. годину


Поштовани председавајући, даме и господо посланици, ја бих волео кад бих имао на чему да честитам на Извештају, али заиста, уз сав труд уложен да прочитам овај материјал, немам на чему да честитам, па ћу кренути редом.

Дакле, у самом тексту кренућу од онога што је, по мени, најпроблематичније, то сам истицао и прошли пут, међутим, видим да то постоји и овде, прошли пут на 45-ој страни, овај пут на 91-ој, то је заступљеност припадника националних мањина у покрајинским органима, организацијама, службама, дирекцијама и фондовима. Прво, ако је заступљеност припадника националних мањина, откуд српска национална мањина? Која вам је то национална мањина? Нека нова? Нисам знао да смо већ постали национална мањина  по вашим критеријумима.

Друго питање јесте зашто ви ово у ствари радите? Да би Савез војвођанских Мађара могао да каже да нису довољно заступљени? Је л` то поента? Ако је то поента, реците нам, па да знамо. Ја бих више волео да сте дали заступљеност припадника странака на власти у покрајинским органима, организацијама и осталим институцијама покрајинским. Да сте то направили, један пресек, па да видимо колико има чланова Демократске странке, колико има чланова Савеза војвођанских Мађара, колико има чланова Лиге социјалдемократа Војводине.

Да ли постоји неки случај да неко није примљен на посао зато што је Мађар? Испуњава све услове, све критеријуме и није примљен на посао само зато што није припадник српског народа, да ли такав случај постоји? Ако постоји, то је дискриминација и то не сме да се догађа и не сме да се толерише. Ако не постоји, ја ово не разумем. Колико њих нема одговарајућу стручну спрему, а запослени су у покрајинским органима, баш као партијски припадници? Колико их има ангажованих уговорима о делу и на друге начине?

Говорили сте о злоупотребама социјалне заштите, односно о проблемима остваривања права на социјалну заштиту. Волео бих да сте говорили о злоупотребама социјалне заштите, којих врло често има по општинама и градовима у Покрајини. Дакле, да људи који имају имовину, који имају приходе, се пријављују као социјални случајеви и да због њих они који су стварно угрожени не могу да остваре своја права. То нисам видео у Извештају.

Постоји један текст који се тиче, односно одељак, који се тиче заштите ученика у школама, а ја питам ко ће да штити просветне раднике. Ми данас имамо проблем са угроженошћу просветних радника од бахатих ученика и њихових родитеља, дотле да је једна група људи покренула иницијативу да просветни радници добију статус службених лица и тај део се не налази у Извештају.

Равноправност полова, значи, осим убацивања и кварења, по мом мишљењу, српског језика, не видим да сте урадили било шта по том питању. Не ви, него било ко у овој земљи, а ова идеја да се формира посебна изборна јединица у којој ће бити само жене, па нађите ми упоредно где још то има. Је л` има то игде у свету? Хоћемо да имамо посебну изборну јединицу за дебеле, посебну за високе, за ниске, па да сви буду заступљени. Одлично. (Посланица ДС добацује са места: то би баш било супер) Па, вама је све супер, одлично, ја немам ништа против, вама очигледно све те ствари које се предлажу поспрдно, вама су супер, али добро.

Каже, испитивање „Војвођански ученици о дискриминацији“, какви војвођански ученици, који су ти? Ваљда ученици са територије Покрајине Војводине. Не можете тако да користите придев. Нису они војвођански. Ви покушавате стално да тај придев убацујете, да људе припремате, да им мењате свест, али то је ваша ствар, ми то нећемо да прихватимо. Имате циљано истраживање, којим желите да покажете конкретно да се припреми терен за оно што нам после стигне, ево, пре неки дан из Вашингтона, да су у Србији угрожена права Рома, ових, оних, итд. Значи, ви их снабдевате подацима и то вам је то, као и ове невладине организације, које су недавно објавиле податак да је свако треће дете у Србији жртва инцеста. Имате то у медијима, погледајте, то је недавно једна невладина организација објавила, па су се онда други дигли и рекли да је то немогуће. Свако треће дете жртва инцеста, погледајте на Гуглу, изаћи ће вам текстови. Ето, то је оно што ми не можемо да прихватимо.

На крају, у скоро првој реченици каже – грађани имају право на управу која је сервис грађана, не инструмент власти. Вашим одређеним понашањем ви сте постали инструмент ових бораца за слободу, који воде Владу Војводине. Ви сте постали инструмент власти у неколико случајева. Нажалост, време ми не дозвољава дa o томе говорим, али уколико буде било прилике, врло радо ћу вам одговорити тачно на шта сам мислио. Хвала вам.