Припрема...

17. август 2016.

Једини задатак – спровести слово Статута


Потпредседник Српске напредне странке Миленко Јованов, одговарајући напитање да ли треба мењати Статут Војводине, како то сматрају поједине политичке странке наводећи да није у потпуности усклађен с Уставом, каже да не види зашто би било ко покретао такво питање. Јер, како истиче, тај правни акт је донет недавно и приликом његовог усвајања постигнут је веома широк консензус.

Јованов, који је и шеф посланичке групе коалиције окупљене око СНС-а у Скупштини Војводине, подсећа на то да су готово све странке у покрајинском парламенту биле део договора о Статуту приликом његовог усклађивања с одлуком Уставног суда 2014. године па они који сад сматрају да у њему и даље стоји нешто неуставно, треба да се обрате Уставном суду, који је надлежна институција. То је једини пут за измену Статута.

– Ова покрајинска власт, за разлику од Бојана Пајтића, неће одлуке Уставног суда игнорисати и гледати како да их изврдава, него ће у најкраћем року да их спроведе – истиче он. – У овом тренутку сматрам да Војводина има Статут, има Закон о надлежностима, а да ли ће у склопу ширих уставних промена бити покренуто и питање поновог дефинисања АП Војводине кроз закон о надлежностима – не бих спекулисао хипотетичким ситуацијама.

Упитан за коментар поводом ставова да Војводини не требају два симбола, него да треба да има само једну заставу и један грб, односно да један од два Статутом предвиђена симбола треба укинути, каже да је Статут у том погледу веома јасан и да то треба спровести у живот.

Подсетимо, поједине политичке партије сматрају да треба укинути официјелне симболе, други су, опет, мишљења да треба укинути традиционалне из 1848. године. Јованов истиче да је у овом тренутку једини задатак да Скупштина Војводине у потпуности спроведе у живот слово Статута, који предвиђа постојање и традиционалних и официјелних симбола.

– Све друго би било непоштовање Статута, попут оног срамног перформанса Демократске странке приликом усвајања одлуке о симболима прошле године – каже он. – Демократе су тада постигнут договор о симболима извргле руглу тако што су на крају повукле свој пристанак да се одлука изгласа и тиме су буквално довеле Војводину до тога да сад нема никакве симболе. То је била злоупотреба Скупштине Војводине у страначке сврхе. Дакле, да не би тако нешто урадили, ми морамо спровести слово Статута до краја, а оно што пише у њему је веома јасно и недвосмислено.

Ержебет Марјанов

 

Прва уставна и законита одлука

Јованов истиче и да СНС нема никакве дилеме о томе да подржи Предлог одлуке о изгледу и начину коришћења симбола Војводине, који треба ускоро да се нађе пред посланицима Скупштине Војводине, јер је она одавно требало да буде усвојена.

– Покрајинска влада је упутила иницијативу да се одлука о симболима поново нађе на дневном реду Скупштине. Очекујем ускоро конститутивну седницу Одбора Скупштине АП Војводине за питања уставноправног положаја, који ће бити формални предлагач одлуке, коју ће Скупштина Војводине да усвоји. Биће то прва уставна, законита и статутарна одлука о симболима, али и уопште – закључио је Јованов.