Припрема...

17. новембар 2021.

Јовањица направљена да се нападне Вучић


Немачко издање онлајн магазина ВИЦЕ указује да је конопља пронађена у Јовањици далеко од робе коју траже љубитељи марихуане

“Афера Јовањица”, која је, пре свега, имала за циљ да породицу председника Србије Александра Вучића уплете у нешто са чим нема никакве везе, јесте вештачки направљена афера. То открива и немачко издање онлајн магазина ВИЦЕ, које указује да је конопља узгајана на том газдинству далеко од робе коју траже љубитељи марихуане.

Kонопља узгајана на газдинству Јовањица имала је удео психоактивне супстанце ТХЦ од свега 0,54 одсто, показују званичне лабораторијске анализе у које је увид имао ВИЦЕ.

То је, додуше, изнад допуштених 0,3 одсто, али ни изблиза није права ’вутра’”, наводи магазин у ексклузивном тексту. Лабораторијска анализа, пише у тексту, урађена је по налогу истраге и датирана на 16. децембар 2019. године.

Првооптужени Предраг Kолувија, власник газдинства, тврди да је узгајао индустријску конопљу и за ВИЦЕ каже да сумња и у овакве лабораторијске налазе који су битни за оптужницу против њега. Он је, иначе, раније пред тужилаштвом рекао да биљке конопље под стресом могу да произведу више ТХЦ него обично. Са 0,54 одсто, пише ВИЦЕ, “морало би да се конзумира преко десет грама (око двадесет џоинта), како би се осетио опојни ефекат. То води питању да ли је Kолувија неспретни узгајивач конопље чије су саднице случајно биле мало јаче него што треба, или је дилер дроге који нема појма о свом послу”.

– Ако је Kолувија стварно садио биљке са намером да их прода на црном тржишту, тешко да би нашао купце. Јер уобичајен ниво психоактивне супстанце износи између 10 и 25 одсто. Kанабис са 0,54 одсто ТХЦ дефинитивно се не може продати “дуваџијама” – пише ВИЦЕ.

У тексту се подсећа да српско тужилаштво терети Kолувију због 1,6 тона илегалног канабиса. Он је новинару магазина доставио милионске уговоре које су његове фирме потписале 2019. године за извоз индустријске конопље.

Тврди да је тек тада почео да је узгаја, а не 2016, како му се пребацује. Немачко издање магазина ВИЦЕ се за Kолувију занимало јер поседује и немачко држављанство.

Према писању портала, са случајем је упознато и немачко министарство спољних послова које је одбило да званично коментарише случај.

– Један запослени у немачкој амбасади у Београду, који је тражио да остане анониман, рекао је телефонски за ВИЦЕ да је и у Србији, упркос строгим законима о дрогама, неуобичајено да преко две године у притвору проведе неко ко прави канабис са 0,54 ТХЦ. Има, рекао је тај извор, других случајева у Србији код којих уопште није било кривичног гоњења због повишене вредности ТХЦ код индустријске конопље – пише магазин.

Наводи да се Kолувији на терет не ставља само производња илегалне конопље него и удруживање са припадницима полиције и тајне службе, о чему говоре протоколи порука које су размењивали. Додаје се да је Kолувијин возач Милош Т. касније у акцији америчке ДЕА ухваћен са 22 килограма хероина, те да је случај узбуркао духове у Србији јер се говорило о наводним везама Kолувије и брата председника Александра Вучића.

Магазин ВИЦЕ констатује да медији блиски властима, и они критички настројени, вуку сваки на своју страну и учествују у ширењу непроверених информација о случају.

– При томе, у извештавању српских медија скоро да улогу није играло питање да ли слабо потентни канабис уопште може да буде темељ нарко-империје. Сада је задатак суда да то процени, а процес се наставља 22. децембра – закључује ВИЦЕ.

Потпредседник СНС Миленко Јованов у изјави за Објектив каже да истина полако излази на видело и да свима у земљи и иностранству постаје јасно да је “афера Јовањица” креирана као напад на председника Александра Вучића.

– Очигледно је ово врло озбиљан доказ у контексту тога да је цела “афера Јовањица” напакована, да ово нема везе са оним како се представило у јавности. Будући да су то сада објавили Немци, а не неко наш, поставља се питање шта ће сада да раде сви они који су фабриковали ову аферу. Подсетићу да су у фабриковању ове афере учествовали и неки политичари, али и неки тајкунски медији и неки људи из полиције. Сада се заиста отвара питање да видимо ко је то урадио, шта је био мотив и шта је био циљ. Очигледно је да је мотив био повезивање председника Вучића и његове породице са овом афером и да је циљ био напад на председника републике – поручује Јованов.