Припрема...

22. април 2021.

Јованов разговарао са норвешким амбасадором


[vc_row][vc_column][vc_column_text css=“.vc_custom_1619532461535{margin-bottom: 20px !important;}“]Председник Посланичке групе пријатељства са Норвешком Миленко Јованов разговарао је данас у Народној скупштини са амбасадором Норвешке у Србији Њ.Е. Јерном Еугеном Јелстадом о значају међупарламентарне сарадње, као и о могућностима за унапређење економских односа и сарадње две земље у области заштите животне средине.

Председник Посланичке групе пријатељства са Норвешком Миленко Јованов истакао је да билатерални односи Србије и Норвешке датирају дуже од 100 година и додао да осим размимоилажења по питању статуса Косова и Метохије, две земље немају друга отворена питања и неслагања. Србија је привржена изналажењу компромисног решења, навео је Јованов и скренуо пажњу да једнострани акти Приштине не доприносе долажењу до компромиса, већа да подстичу напетости у региону.

Јованов је у разговору истакао да Посланичка група пријатељства са Норвешком има 60 чланова и да то доказује заинтересованост народних посланика за интензивну међупарламентарну сарадњу. Он је навео да постоји простор за даље уанпређење ове сарадње, а изразио је задовољство због успешне сарадње норвешких и српских парламентараца у међународним парламентарним организацијама, посебно у ПС НАТО, ПС ОЕБС и ПС СЕ.

Јованов је истакао и да постоји интерес да се економски односи дубље развију, имајући у виду да трговинска размена између Србије и Норвешке износи 68 милиона евра, од чега је извоз Србије 18 милиона евра. Такође, веома значајно би било развити дубљу сарадњу и у области заштите животне средине, која представља веома битну тему, како за Народну скупштину, тако и за Владу Србије, указао је у разговору Миленко Јованов.

Он се захвалио Норвешкој на помоћи Србији у респираторима и медицинској опреми, у износу од пет милиона евра, у оквиру борбе са пандемијом изазваном корона вирусом.

Амбасадор Норвешке Јерн Еуген Јелстад сложио се са саговорником о традиционално добрим односима две земље, посебно истичући важност унапређења међупарламентарне сарадње, кроз директне контакте парламентараца. Упознавање са радом два парламента и њихових радних тела, било би од обостраног интереса и користи, закључио је амбасадор. Изразио је уверење да ће се у скорије време стећи услови за размену посета чланова група пријатељства два парламента.

Јованов и Јелстад су током разговора размотрили одређене конкретне облике привредне сарадње, као и сарадње у области заштите животне средине и производње обновљивих извора енергије. Изградња ветропарка на територији АП Војводине представља једну од могућих будућих норвешких инвестиција. Саговорници су се сложили и за могућност сарадње универзитета у Београду и Ослу, по питању екологије. На састанку је било речи и о потреби решавања постпандемијске кризе и проналажењу начина подршке малим и средњим предузећима, која су највише погођена овом пандемијом.

Амбасадор Јелстад је истакао и да норвешке компаније имају интерес за инвестирање и покретање послова у Србији, те да је битно да се константно унапређује пословни амбијент.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=“ТАКОЂЕ У МЕДИЈИМА“ i_icon_fontawesome=“fa fa-microphone“ i_color=“custom“ color=“custom“ border_width=“2″ add_icon=“true“ i_custom_color=“#45c1e5″ accent_color=“#45c1e5″][vc_basic_grid post_type=“post“ max_items=“4″ element_width=“3″ gap=“15″ item=“510″ initial_loading_animation=“none“ grid_id=“vc_gid:1619532538826-704505db-a2bd-9″ taxonomies=“25″ exclude=“4710″][/vc_column][/vc_row]