Припрема...

1. јул 2013.

Говор поводом завршног рачуна буџета АПВ за 2012. годину


mj_sapvПоштовани председниче, даме и господо, ја не бих могао да се сагласим са колегом Боровићем да је овај буџет онакав, каквим га је он накитио, силним епитетима, просто, мени ове цифре говоре нешто друго.

Демократска странка Србије сматра да се из овог буџета види да покрајинска власт нити има концепцију, нити има идеју, нити има правац, нити зна шта хоће, да се новац троши стихијски, да се новац троши по одређеним опредељењима, што личним, што политичким и да овај Извештај, поред онога што је колегиница Четојевић рекла, а рекла је једну врло битну ствар, да је овај Извештај веома добар доказ свима нама, који смо гласали против те Декларације, да оно што сте написали у Декларацији није тачно. Овај Извештај је такође доказ и одговор на питање зашто је у Војводини просечна плата пала испод републичког просека, зашто је незапосленост порасла и зашто Војводина постаје неразвијен регион.

Када је буџет усвајан, претходни секретар за финансије, покојни Јовица Ђукић, рекао је да ће отприлике 28,6 милијарди бити она средства која не иду кроз буџет Војводине као кроз проточни бојлер, дакле, да је то реалан буџет Војводине. Међутим, сада, са овим свим ребалансима, то је отприлике неких 30-так милијарди, чини ми се. Ако је 69 милијарди био буџет, 39 је отишло на те трансфере, остаје, значи, неких 30-так милијарди. Од тих 30 милијарди, 3,8 милијарди, значи више од 10%, су субвенције које покрајинска власт и покрајински секретаријати дају по различитим конкурсима и да не будем малициозан, да кажем да је војвођанска привреда сјајна и да не треба да се дају субвенције, треба, али, људи, ово што ви радите, ово заиста нема никаквог смисла више.

Ја ћу вам дати неколико примера. Дакле, просто је невероватно да се по свим конкурсима јављају једне те исте фирме. „Глобтротер“ из Зрењанина код свих, „Пипач“ Фекетић код свих, Фоторадња Радованов Стефан код свих. Значи, субвенције приватним предузећима од интереса за развој туризма у Аутономној Покрајини Војводини – Фоторадња Радованов Стефан, то је Покрајински секретаријат за привреду. Исти тај се налази код Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, ево га и „Глобтротер“ и онда долазимо до једног потпуно невероватног податка и ја не знам, господин Васин није ту, без обзира што смо веома оштро политички супротстављени сматрам да је он озбиљан човек, не могу да верујем да неко озбиљан може да потпише овакав један извештај да је приватним предузећима од интереса за развој туризма у Аутономној Покрајини Војводини додељена одређена средства, па између њих, сад слушајте добро, „Емили“ козметичарска радња из Руме. Вероватно долазе туристи из целог света у Руму на депилацију, чупање обрва, стављање ноката, итд. Па, немојте људи, ово је спрдња, спрдња са грађанима Војводине, спрдња са новцем који се тешко стиче. „Ћао ћао“ посластичарница, 100.000 динара такође, исто туристичко место, познато туристичко место у Војводини, отимају се туристи из целог света да дођу у „Ћао ћао“ посластичарницу, коју ми субвенционишемо да настави да ради.

Оно што је такође чињеница и тиме завршавам, то је да се наставља финансирање одређених надлежности, које је Уставни суд прогласио да не могу бити у оквиру надлежности покрајинске власти, дакле, ради се о науци, ради се о равноправности полова. Према томе, овај Извештај показује да се Одлука Уставног суда не спроводи и даље, него јој се пркоси и инати. Када узмемо у обзир ту чињеницу, дакле, да се понашате и даље противуставно, када узмемо у обзир чињеницу да новцем не располажете у складу са интересом грађана, потпуно је логична одлука да не подржимо овај Извештај, али ја се надам да ће „Ћао ћао“ посластичарница и козметичарски салон у Руми помоћи развоју Покрајине, решити питање незапослености и да ћемо у 2014. години у сваком случају имати много бољи извештај за 2013-ту. Хвала вам.