Припрема...

24. септембар 2017.

Како ће да изгледају разговори о Косову српских политичара


У октобру би, према најавама Александра Вучића, требало би да почне унутрашњи дијалог о Косову, током којег би политичке партије, невладине организације, САНУ, Српска православна црква… требало да изнесу предлоге за решења проблема КиМ. У ком смеру ће дијалог ићи, за шта се залаже владајућа коалиција, а за шта опозиционе партије?

Неколико странака и високих политичких функционера већ су изнели своје предлоге како проблем Косова треба да се решава. Председник Александар Вучић, који је иницирао разговоре о јужној покрајини, на ту тему се неће конкретније изјашњавати, док, како је навео, не саслуша све учеснике дијалога.

Судећи према изјавама епископа бачког Иринеја, став СПЦ о КиМ се није променио, док САНУ, због различитих мишљења унутар Академије, неће имати заједнички став.

Шта ће предложити СНС, највећа странка у Србији, а шта социјалисти? Са чим ће у дијалог ићи опозиционе странке?

СНС: Имамо формулу за дијалог

Иако ће разговоре о Косову и Метохији предводити Александар Вучић, председник Србије и СНС, логично је и да напредњаци у дијалогу изнесу свој став.

Миленко Јованов, потпредседник те партије, наводи за „Блиц“ да они чврсто стоје уз Вучића и да се из дана у дан потврђује да су разговори о проблему Косова потребни.

– Држаћемо се формуле коју је председник дао – да не изгубимо оно што имамо, али и да не мислимо да ће нам тек тако пасти у руке оно што смо давно изгубили. То треба да буде оквир у коме ћемо тражити решења, свесни свих околности и сопствених снага и могућности – каже Јованов.

Извор: БЛИЦ