Припрема...

16. новембра 2022.

Како графити повезују Косово и Војводину


„Бригада Север“ био је потпис на графитима који су се 13. новембра појавили на северу Косова. Њима се позива на „отпор“ властима Косова у данима када су представници Срба изашли из институција.

„Од 21.11. обавеза је сваког отпор на сваком кораку! Бригада север“, пише на графитима у Северној Митровици у бојама заставе Србије. То је реакција на одлуку Владе Косова о кажњавању возила са таблицама које издају паралелни српски органи, а које се сматрају нелегалним. Одлука ступа на снагу 21. новембра.

Графити са сличним потписом појавили су се у Северној Митровици и у августу, уз поруку „Не брините! Ту смо! Чекамо!“, на почетку повишених тензија између Србије и Косова.

Графити „Бригада Север, Војводина Војвођанима“ осванули су на неколико локација у Новом Саду, највећем граду покрајине Војводине, на север Србије.

Високи функционер владајуће Српске напредне странке (СНС) и некадашњи посланик у Скупштини Војводине, Миленко Јованов је за РСЕ оценио да између Косова и Војводине постоји „само једна“ спона.

„Једина паралела између Аутономне покрајине Војводине и Косова и Метохије је то што су аутономне покрајине у Републици Србији. Не постоји ниједна друга паралела која може да се прави“, казао је Јованов.