Припрема...

26. септембар 2016.

Како је Домоњи најавио новог омбудсмана


Анико Мушкињи Хајнрих истиче шестогодишњи мандат и не очекује да ће бити поново изабрана за војвођанског заштитника грађана

Нови Сад – Убрзо после скупштинске одлуке о симболима Војводине, покрајинску власт сачекаће још једно изјашњавање за које је потребна двотрећинска већина посланика. Покрајинском омбудсману Анико Мушкињи Хајнрих у октобру истиче шестогодишњи мандат, па се очекује избор новог или њен реизбор.

Званичног предлога још нема, али напредњаци који предводе покрајинску власт тешко да ће гласати да остане на тој функцији. Ни сама омбудсманка, како каже, не очекује свој реизбор.

Док су прошле године још били у опозицији, напредњаци су оптужили омбудсманку да је „политички инструисана” од Демократске странке. Како је тада пренео портал „Аутономија”, посланици СНС-а вербално су је напали у расправи о годишњем извештају омбудсмана, а она је прокоментарисала да јој „изгледа да су напади на заштитнике грађана тренд”, наводећи да се „врло лоше осећа” и да је „запањена” дискусијом „младих колега посланика”.

У заветрини оптужби на њен рачун лежи чињеница да је омбудсманка дошла из редова ДС-а, са функције државног секретара у Министарству за људска и мањинска права. „Свако од некуд дође”, каже Анико Мушкиња Хајнрих за „Политику”, али одмах истиче како је одлуком о омбудсману прописано да моментом избора престају све партијске функције. „Осим тога, никада нисам била активан члан ДС-а. Не могу наћи ниједан детаљ у мојој биографији, иступ, наступ, шта год, на основу чега они то цене. Али то је пракса да, кад се некоме не допадне оно што се каже, онда се крене у нападање”, наводи.

Последњи пут спорило се око њене констатације о „одливу мозгова”, што сматра непримереним, јер је „то сад већ на нивоу ноторне чињенице”: „Знамо да се то дешава, поготово у Војводини, због двојног држављанства и овде још већих могућности да грађани изађу у ЕУ”, каже она и додаје да посланици „још нису схватили да наш извештај није попут других, да се ту не ради о неком трошењу, додељивању пара, већ о стању људских права у АПВ, а за то стање одговорни су пре свега људи који ту седе, а не омбудсман”.

Лицемерно је, сматра шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов, понашање омбудсманке. „Све време се представља као независна, али је и те како зависна од ДС-а, чији је представник била. Брутално је злоупотребљавала позицију омбудсмана, рецимо измислила је допис општини Сента само зато да би дала муницију ДС-у, који је тамо опозиција”, каже Јованов за „Политику”.

Реч је о томе да је у Сенти недавно изабрано општинско веће где су сви чланови мушкарци. Тиме је, сматра омбудсманка, прекршен принцип једнаких могућности и равноправности полова. Препоручила је да се то мења, а када до тога није дошло, сенћански ДС оптужио је власт да свесно крши закон. Напредњаци, међутим, сматрају да се омбудсманка тиме мимо закона меша у избор извршне локалне власти.

Снежана Ковачевић/Политика