Припрема...

3. април 2024.

Како одбранити РС од „геноцида“ у Сребреници?


[vc_row][vc_column][vc_column_text]Слога биће пораз врагу а најјачи српству град, речи су химне Србије које ће наредних дана посебно добити на важности због седнице Генералне скупштине УН. Има ли у Србији сагласности макар о томе да је недопустиво прогласити српски народ геноцидним?

Још 23 дана остала су до 27. априла и најављене седнице Генералне скупштине УН на којој би требало да се расправља о новој резолуцији о наводном геноциду у Сребреници.

То је само наставак притисака на Србију који су започели придруживањем тзв. Косова Парламентарној скупштини НАТО-а, зеленим светлом да постане чланица Савета Европе, као и да се не допусти да Савет безбедности УН расправља о НАТО агресији 1999.

Да ли међу домаћим странкама могућ консензус макар да је резолуција о Сребреници недопустива, те да би требало супротставити јој се на сваки могући начин? И зашто неки политички актери упорно о том питању не желе да се изјасне?

Посланик Српске напредне странке Миленко Јованов за РТ Балкан каже да Србија као држава већ покушава да ступи у контакт са што већим бројем земаља како би им објаснила о чему се заправо ради.

„Србија сигурно неће седети скрштених руку. Даћемо све од себе да се то на неки начин осујети. Да ли ћемо у томе успети, то је увек питање“, поручује Јованов.

Како напомиње, иронија је да резолуцију, којом би Србија и Република Српска требало да се прогласе геноцидном, покреће Немачка.

„Цео подухват је притисак на нашу земљу и то је реализација онога на шта је упозорио председник. Многи су се подсмевали када је говорио да се спремају тешки дани за нашу земљу и да ће са различитих страна нападати и Србију и Републику Српску“, каже Јованов.

На питање да ли мисли да у Србији постоји јединствен став о овом питању, Јованов каже да је то немогуће, јер у Србији постоје они који такође сматрају да се у Сребреници догодио геноцид, да је Република Српска геноцидна творевина, да Додика треба хапсити и да би Србија требало вечно да се извињава свима.

„Мариника Тепић је тада предлагала да српска Скупштина усвоји резолуцију у којој пише да смо геноцидан народ. Са њима је сада и Милош Јовановић из Новог ДСС-а и Драгомир Анђелковић. Како с њима да постигнемо консензус да ово треба да се заустави? Када би они водили Србију, они би натерали наше представнике у УН да гласају за резолуцију“, оцењује Јованов.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]