Припрема...

13. децембар 2014.

Какве везе НАТО има с Војводином?


Untitled-1Не постоји никакав правни основ да делегација Скупштине Војводине посети НАТО пакт у Бриселу, оценио је на данашњој конференцији за новинаре потпредседник Демократске странке Србије Миленко Јованов у Новом Саду. Јованов, који је и посланик ДСС-а у Скупштини Војводине коментаришући једногласну одлуку Колегијума покрајинске скупштине о прихватању позива НАТО-а да делегација Скупштине Војводине од 12 чланова крајем јануара посети седиште војне алијансе у Бриселу, изразио је потпуно запањеност. Сматра да је та посета штетна и да је позив требало бити учтиво одбијен.

– Изражавам потпуну запањеност чињеницом да је свих 12 чланова Колегијума из различитих странака ћутке прихватило да учествује у нечему што је најблаже речено некорисно за грађане Србије, који живе у Војводини. А уверен сам да је и веома штетно – рекао је потпредседник ДСС-а.

Он је казао да ово није прво “кокетирање” Скупштине Војводине са НАТО пактом, подсећајући на конференцију о НАТО-у која је ове године била одржана у покрајинском парламенту. ДСС је већ тада упутио питање јавности о томе какве везе има Војводина са НАТО пактом, и какве везе има регионална скупштина, која се бави питањима од регионалног значаја са темама којима се бави НАТО пакт?

– Нисмо добили одговор, али смо добили очигледно позив за узвратну посету из Брисела. Они су били мало у гостима код Иштвана Пастора па сад Иштван Пастор иде мало у Брисел. Међутим, ово није ни мало наивна прича и очигледно је да се НАТО полако укључује у нешто што јесте питање Војводине и на неки начин озваничава своје неко присуство кад је реч о Војводини –рекао је Јованов.

Он је објаснио да Војводина ни по Уставу, ни по Статуту, који је Скупштина Војводина донела, нема никакво овлашћење нити надлежност да сарађује са било каквим војним савезима, него искључиво са регионима других држава евентуално, удружењима и асоцијацијама региона.

– Колико знам НАТО није регион нити је асоцијација региона, него одбрамбени савез држава, војни савез. Оно што је најтрагичније од свега то је да у посету иде Скупштина Војводине чије је седиште у Новом Саду, који је претрпео онолико штету и онолико муку током НАТО бомбардовања. Такав позив из Брисела је требао бити учтиво одбјен – нагласио је Јованов.

Он је рекао да од посете НАТО-у грађани неће имати корист, јер нико неће добити ново радно место, нити ће оздравити од тога, а ни буџет покрајине неће бити због тога попуњен. Једину корист од те посете, оценио је Јованов, имаће “12 туриста” који у Брисел одлазе у туристичку посету и добиће девизне дневнице за своје путовање.

– Оно што је трагично, то је да неко своју девизну девницу ставља испред нечега што је обазривост у политици.

Неко због своје личне дневнице, коју ће да проћерда за два или три дана, увлачи НАТО у наше односе кад је реч о Војводини – оценио је.

Упитан да ли планирана посета у седиште војне алијансе у Бриселу има везе с тим што су односи са Русијом затегнути, потпредседник ДСС-а је одговорио да је “уверен да има”. Јер, како је образложио, ако је Србија војно неутрална држава, не види разлог зашто се није организовала слична студијска посета или конференција пре тога у Скупштини Војводине по питању ОДКБ-а.

Јованов је најавио да ће ДСС у првом кварталу наредне године организовати конференцију посвећену ОДКБ на коју ће позвати све чланове покрајинског парламента да могу да чују и другу страну.

– Господину Пастору то очигледно не пада на памет, он се квалификује за НАТО трећепозивца, али у то не треба увлачи целу Војводину. Уколико жарко жели на неки начин да се деца ове земље стрпају под НАТО шлемове, има своју фамилију, па нека тамо нађе НАТО добровољце, а туђу децу, нека остави на миру. – поручио је Јованов.