Припрема...

20. јул 2015.

Колико новца заправо остаје Војводини


Након што је министар финансије Душан Вујовић најавио да ће до краја месеца бити утврђене основе закона о финансирању Војводине, Колегијум Скупштине Војводине је закључиода Покрајинска влада треба да ступи у контакт са министарством финансије како би заједно радили на основама правног акта, који се чека од 2008. године. Демократска странка, која је владајућа у Покрајини међутим, не верује да ће до те сарадње доћи.

С друге стране независни покрајински посланик Миленко Јованов подсећа да су и платформа и предлог Покрајинске владе о финансирању проблематични између осталог што „цепају“ јединствени порески систем државе и како наводи то не иде у правцу решавања проблема, него је то намера да пред изборе изазове полемика „ко је за и ко је против Војводине па ће странке које сачињавају Покрајинску владу да се представљају великим заштитником Војводине, док су сви остали наводно на другој страни.“

Каже и да је веома интересантна та „ужурбана активност Покрајинске владе која је заиста имала времена да све своје идеје преточи у дело за протеклих 15 година, колико ДС управља Покрајином“.

– Уколико Покрајинска влада заиста мисли да финансирање Војводине треба решити на онај начин који су они предвидели својим предлогом закона, или својом платформом која је изашла у јавност, а која подразумева пореску управу Војводине, одређене порезе који ће Војводина да убира на својој територији, начин убирања тих пореза, све то показује да просто и та идеја која наводно иде у правцу решавање проблема финансирања није у доброј намери – наводи Јованов. – То је просто у намери да пред изборе покрене полемика по старом добром обичају, ко је за, ко је против Војводине, па ће странке које сачињавају Покрајинску владу да се представљају великим заштитником Војводине а сви остали наводно су на другој страни. То наравно нема никакве везе са реалношћу са истином, него са чињеницом да Покрајинска влада с времена на вереме својим предлогом, заправо изазива веће проблеме, а то онај коме је заиста стало до Војводине, никада не би радио – каже он.

Ержебет Марјанов/Дневник

http://www.dnevnik.rs/politika/koliko-novca-zapravo-ostaje-vojvodini