Припрема...

8. јануар 2015.

Комарци и незапослени у истој равни


skupstina-vojvodineПоштована председавајућа, даме и господо чланови Покрајинске владе и посланици, дакле, ми већ, ево, откад сам у Скупштини, имамо врло сличне буџете из године у годину и ја се нећу више бавити тим ставкама, пошто ту очигледно никаквог ефекта та нека критика не производи.

Оно што је интересантно у овом буџету и посебан куриозитет да је сузбијање комараца скоро, по износу који је планиран, достигло питање решавања незапослености, тако да или су незапослени дошли на ниво комараца или су комарци дошли на ниво незапослених, то ће нам ваљда неко из Владе одговорити ко је ту чији ниво досегао.
Ја бих неколико ствари само рекао везано за субвенционисање, које Влада спроводи из буџета у буџет и поставио једно питање покрајинском секретару за финансије, пошто ми један део ту није баш најјаснији.

Дакле, ми смо и раније замерали на начину субвенционисања и избору субјеката субвенционисања, дакле, ономе коме се новац даје. Мислили смо да ту врло често има неких привредних субјеката који просто не могу да допринесу на било који начин развоју привреде, када је Покрајина у питању и зато бих предложио данас да се можда у неком наредном периоду бар размишља о томе, да те субвенције, које дајемо и које нису мале, крену у једном другом правцу. Прво, да Покрајина узме на себе прво формирање, а затим и можда финансирање, или у делу или у целини, пословних инкубатора у Војводини, колико је год то могуће. Тиме би се помогло тим малима, који крећу, да преживе годину-две дана, да остану на тржишту или опстану на тржишту, да им се дају услови, фактички, без било каквих трошкова и да на неки начин свој бизнис наставе да развијају.

Остатак новца, који би требао да буде већи у тој суми, да се усмери, не на мала и средња предузећа, него на средња и велика предузећа. Ја знам да смо ми овде већ годинама слушали причу, фактички већ 15-так година се прича та прича, како су мала породична предузећа, мала и средња предузећа, кичма развоја сваке привреде у Европи. То је тачно, али то није потпуна информација, јер се та мала и средња предузећа наслањају на велике системе, а ми, нажалост, великих система немамо и ви ако помогнете неком средњем предузећу да се развије, па постане велико или неком великом да опстане, на тај начин ћете помоћи малима да уђу у систем и да имају коме своје услугу да пруже, итд. Мислим да је то неки процес у коме треба да идемо и да је то правац у коме треба да размишљамо у наредном периоду, јер овако ми се чини, без намере да на било који начин улазим сада у садржину сваког појединачног субвенционисања, али мислим да у великом броју случајева буквално бацамо паре у бунар, да суштински кроз ефекте ми не видимо оно што би могло да се деси неким другим усмеравањем средстава.

И, питање које имам да поставим, добро, имам још времена, јесте везано за усклађеност овог Предлога покрајинске скупштинске одлуке са Законом о буџетском систему Републике Србије, говорим о члану 54. став 3. где се каже да преглед капитални објеката мора да буде у општем делу буџета. Значи, ми немамо овде списак капиталних објеката, ми не знамо о којим се капиталним објектима ради, ми знамо која је цифра планирана за Управу за капитална улагања, мада не знам како планирамо за Управу, када Управа још није… шта ако се посланици предомисле, па неће да изгласају Управу, али да видимо зашто тога нема. Ми ако имамо цифру, то може да значи овако – ми планирамо данас ту цифру за 40 објеката, а онда се сутра сетимо, па потрошимо те паре на нешто друго, па немамо 40 објеката, него имамо 22 објекта. Дакле, да не би то имали, вероватно зато законодавац и тражи и овај преглед капиталних објеката у општем делу буџета.

На крају желим да кажем да ми је заиста драго због информације, коју је председник Покрајинске владе изрекао, а то је да је завршен текст нечега, што би требало да буде Предлог закона о финансирању. Мислим да би тај закон, уколико буде био у складу са Уставом и уколико буде био на добар начин написан, могао да реши проблем који имамо из године у годину и да спусти тензије које постоје сваке године при усвајању буџета. Тиме би се у великој мери избегле и политичке расправе на ту тему овде у Скупштини Војводине, када би се коначно рашчистило како се и шта финансира. Господин Јаковљев је говорио о томе како се шта тумачи, како добијамо стално неко ново тумачење. Дакле, да се те ствари рашчисте.

Ми ћемо у сваком случају тај део, уколико буде у складу са Уставом, уколико буде ваљан, подржати у циљу релаксирања политичке ситуације, када је у питању финансирање Аутономне покрајине. Хвала.