Припрема...

24. јун 2014.

Концентрациона влада (не) могућа мисија


1Идеја о формирању концентрационе покрајинске владе, по свему судећи, неће бити реализована, бар када је реч о тренутном расположењу странака које партиципирају у Скупштини АП Војводине, пре свега у најбројнијим посланичким групама, Демократске странке и Српске напредне странке.

То потврђује и посланик ДСС-а Миленко Јованов. По његовим речима, највећи проблем с концентрационом владом се огледа у чињеници да би се они који владају Војводином већ 14 година довели у позицију да наставе да владају. А, како Јованов објашњава, основи разлог за формирање концентрационе владе управо је тај што су до тешког стања довели они који би сада да направе концентрациону владу. Јованов сматра да су кризну ситуацију произвели пре свега ДС, ЛСВ и СВМ – десна и лева рука ДС-а.

– Поставља се питање како ће сад они то да поправе? Па не зове се пироман који је подметнуо пожар да дође да тај пожар гаси! А и не видим на који начин би они могли поправити ту ситуацију? Да су знали да раде боље, вероватно би и радили боље. Међутим, показали су апсолутно незнање, небригу и ствари су довели дотле да је сад концетрациона власт једно од решења за спасавање ситуације – истиче Јованов.

Каже и да би за учешће ДСС-а у концентрационој влади његова странка прво морала да добије предлог рада те владе да види шта би био њен посао.

– Вероватно би то била орочена власт с конкретним задацима, тако да о нашем конкретном односу према тој ситуацији могу говорити тек кад будемо добили званичну понуду и кад будемо видели о какавом је концепту реч – истиче Јованов, и поставља питање шта траже у концентрационој влади, која треба да спасава Војводину од даљег пропадања, оне странке које су покрајину довеле на најнижи ниво економског и сваког другог развоја у последњих много, много година.

Ержебет Марјанов/Дневник