Припрема...

16. септембар 2012.

КУДА ИДУ „НАШИ НОВЦИ“? – 1,6 милијарди потрошили на приватне фирме, НВО и комарце


„Наши новци“ за њихове фирме, НВО и, наравно, комарце

Очигледно је да покрајинска власт игнорише Одлуку Уставног суда Србије о неуставности Закона о утврђивању надлежности АП Војводине. Ту чињеницу потврђује и дневни ред предложен за седницу Скупштине Војводине за наредни четвртак ,на коме нема усклађивања покрајинског Статута и других аката са том Одлуком, као и то што два месеца од Одлуке УСС ниједно једино слово није усклађено са државно-правним системом Србије.

Разлог за овакво понашање покрајинске власти треба тражити у томе што само систем који су је створен усвајањем неуставног Статута, по коме је Војводина држава у држави, а покрајинска власт потпуно неограничена, неконтролисана и никоме одговорна, омогућава беспризорно трошење новца осиромашених грађана.

Грађани треба да знају да је систем успостављен усвајањем неуставног Статута омогућио да се у 2011. години, 674 милиона динара из буџета Војводине подели приватним фирмама. Грађани који живе на подручју Војводине треба да знају и да су са 642 милона динара наших новаца, покрајински функционери финансирали разне домаће невладине организације, а чак 7,5 милона динара покрајинска власт је донирала страним владама и страним невладиним организацијама!  Посебно је интересантан податак да је 305 милиона динара покрајинска власт потрошила за прскање комараца, што је дупло више од планираног буџета некадашњег секретаријата за социјалну политику и демографију, па се чини да су у Војводини двоструко већи проблем комарци него бела куга и сиромаштво заједно.

Управо зато, Демократска странка Србије тражи од државних органа да што пре дође до усклађивања покрајинских аката са правним системом Србије, јер је очигледно да је неуставна аутономија заснована Статутом само параван за неконтролисану отимачину новца грађана, који управо због те отимачине живе све теже и све лошије.

Изјава ТАНЈУГ-у дата 16.09.2012.