Припрема...

22. јануар 2016.

Лицемери тражили изборе, а сада кукају што су расписани


Како коментаришете још једне превремене парламентарне изборе, односно, како их оправдати када је власт стабилна и има огромну парламентарну већину?
Опет имамо комичну ситуацију и навалу лицемерја оних који су сваки дан прозивали Вучића, или Владу и тражили ванредне изборе, и који сада када су добили оно што су тражили, причају да није било потребе за изборима и да им није јасно шта је мотив за изборе. Иако је јасно је да је власт стабилна и да има подршку у Скупштини, исто тако је јасно свакоме ко жели да буде и најмање објективан, да се већ неколико месеци ствара атмосфера у друштву да власт нема легитимитет и да је грађани не подржавају. Да би такве, суштински нетачне тезе добиле на снази, измишљају се афере на дневном нивоу и кроз блато провлаче људи који и не стигну да одговоре на клевете, а већ стигну нове оптужбе. Када се, на крају, наводна афера испита од стране надлежних органа, онда креатори те “афере” кажу да не признају њихов рад?! Ствара се, дакле, негативна атмосфера и најбољи начин да се читава та узаврела расправа утиша и доведе у нормалне токове јесу избори. Нема бољег и демократскијег начина да се види шта грађани Србије заиста желе и кога подржавају.

Колико ће државни избори гурнути локалне и покрајинске у други план? Хоће ли локални кандидати доћи до бирача?
Ово је већ трећи пут да се локални и покрајински избори спајају са републичким. Дакле, исто је било и 2008. и 2012. године. Чак је 2012. године Демократској странци и тадашњој власти то било мало, па су расписали и вандредне председничке изборе, мислећи да ће им Борис Тадић донети бољи рејтинг. Нисам у то време видео ни функционере тадашње власти, а ни неке ангажоване аналитичаре да се жале, али лицемерни и политички опредељени какви јесу, данас су се сетили да, наводно, постоји проблем. Наравно да је грађанима јасно да на локалним изборима у Кикинди гласају за то да ли ће “томпус бригада” да се врати у зграду општине, или хоће одговорну локалну власт која има конкретне резултате. Да ли у покрајини желе да за четири године тандем Пајтић – Чанак уништи још неку банку и да ли ће у нашем атару да никне још неки невидљиви салаш, или желе промене, односно, да ли желе да Владу Србије поново води ДС и сви њени деривати, или желе да Србија настави да се опоравља од разорних последица њихове власти. Уосталом, све те душебрижнике најбоље демантују резултати избора из наведених година, јер може да се нађе безброј примера да људи итекако разликују нивое власти и да иста странка у истом дану оствари различите резултате на локалном, покрајинском и републичком нивоу, а уверен сам да те разлике потичу и од рада кандидата на терену и њиховог односа са бирачима.

Колико ће се резултати са државног нивоа пресликати на локални, односно колико ће Александар Вучић повући до бољег резултата листу СНС-а на локалу?
Рад Владе Александра Вучића као и његов лични рад, залагање и посвећеност су свакако снажан подстрек за сваку листу која носи његово име и свакако да позитивно утиче на бираче. Ипак, на локалу се људи добро познају и тешко се нечији нерад може сакрити иза његовог имена, а колико видимо ни Александар Вучић не жели да буде кишобран за оне који су лоше радили. Кикинда је, међутим, супротан пример, јер су и Вучићева Влада и локална власт на врло конкретан начин показале да брину о Кикинди – Метанол, гранични прелаз, индустријске зоне, инвеститори… и зато мислим да овде треба очекивати синергију тог рада и резултата. Рекао бих и да је кикиндска локална власт на делу показала да разуме и суштину и дубину реформи које морају да буду спроведене на свим нивоима. Сведоци смо да је и овде било људи који су сматрали да политику у Кикинди треба водити по принципу “нека Вучић реформише, а ми ћемо по старом”. Управо ти људи су упутили највише тешких речи и према Павлу Маркову и према СНС у Кикинди, али се показало да су мере које су предузете дале резултате и да је у Кикинди тренд сталног пропадања заустављен и то грађани виде, тако да изборе дочекујемо мирно.

Жељко Бодрожић, Кикиндске