Припрема...

21. новембар 2014.

Лицемерни захтеви поводом НИС-а


NISДаме и господо, ја само са жаљењем могу да констатујем да оно што сам рекао на прошлој седници, а поводом једне сличне иницијативе да уколико се једна иницијатива која је садржински контрадикторна, језички неисправна и логички посвађана сама са собом, нађе пред посланицима ове Скупштине и буде усвојена, можемо само да претпоставимо шта све још може у наредном периоду да се нађе на дневном реду. Потврда тог става је, ево, дошла данас.

Мени заиста није јасно неколико ствари. Прво, како може да се каже да су улагали грађани Војводине, да не улазим сада у тему да ли уопште грађани Војводине постоје као категорија, јер то је посебна теоријска расправа коју предлагач, питање је да ли би схватио, дакле, грађани су улагали, а враћа се Аутономној покрајини. Па, ваљда треба да се врати ономе ко је улагао, зар то није најлогичније? Међутим, овде се потпуно заборавља и губи тај логички низ, као и у свим другим декларацијама које смо усвајали овде, тако да се чини да се аутор коначно показао.

Што се доследности предлагача тиче, ја бих волео да чујем да ли су грађани и грађанке и остали у Војводини оштећени или нису када су шећеране у Војводини продаване за три евра или то није проблем зато што су продаване куму, па када се куму прода, онда може и за три евра. Колико су грађани оштећени приликом продаје цементара и како се дизала халабука када се причало о продаји породичне сребрнине, причало о томе да се продаје крадена роба, па се то слало амбасадама, па се онда заћутало, па се из гарсоњере у Новом Саду преселило у Липов гај. Ко је ту оштећен?

Овде се намерно заборавља чињеница да је НИС у последњих пет година уложио две милијарде евра у Рафинерију у Банатски Двор, у реконструкцију онога што је купљено, а коме је сређена Рафинерија? Грађанима Месеца или грађанима Панчева? Је ли Панчево на Месецу или у Војводини? Зашто се то заборавља? За кога је сређен Банатски Двор, за читаву Србију, за енергетску безбедност коју је господин Будаков поменуо, или је то направљено тако за не знам ни ја шта. Није овде ни била идеја да се нађе решење и то је оно што је највећи проблем и ове и претходне иницијативе која је дошла са сличног места, него је идеја била да се забележи да се откачи једно питање са страначког програма и да се покаже надмоћ у односу на коалиционог партнера, који сада мора да гласа за све и свашта да би остао у власти до краја мандата.

Што се тиче колега из Демократске странке који су ово потписали, већину у Влади која је ово реализовала је имала Демократска странка, са Г-17 апсолутну већину у тој Влади, па зашто тада нисте поставили ово питање? Зашто се тада нисте тиме бавили? Како то да треба да прође толико година да бисте схватили да је ово тема која треба да се нађе овде на дневном реду и има ли границе, питао сам вас прошли пут и питам вас данас, има ли границе коју нећете прећи? Да ли тако нешто постоји или ћете сваку декларацију и сваку идеју ма колико она несувисла била подржати да бисте остали још који месец на власти? Мени се чини да уколико се ово настави ви ћете заједно бити одговорни за то што ће неки уз вашу помоћ од Скупштине Војводине да направе Хајд парк у коме може да се прича о свему, да се усвајају мишљења о било чему, јер ако смо на прошлој седници усвајали нешто што никакве везе са надлежностима Војводине нема, и колико дана се бавимо нечим што никакве везе са надлежностима Војводине нема, па сутра ћемо се бавити опет нечим што никакве везе са надлежностима Војводине нема, зато што је неко проценио да би то било добро. Интерес Војводине? Ја вас питам а шта није интерес Војводине? Да ли је интерес Војводине да Србија ратује против ИСИС државе, против исламске државе? Хоћемо ли и о томе да расправљамо? Хвала.

Извод из стенографских бележака са 35. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 28. октобра 2014. године, 4. тачка дневног реда: ИНФОРМАЦИЈА О ПОТРЕБИ ОБЕШТЕЋЕЊА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ПО ОСНОВУ УЛАГАЊА ГРАЂАНА ВОЈВОДИНЕ У ИЗГРАДЊУ НАФТАГАСА И ДРУГИХ ДЕЛОВА НИС-а НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ, СА ПРЕДЛОГОМ ЗАКЉУЧАКА;