Припрема...

17. новембар 2022.

Лобирање за родни град


Шеф посланичке групе напредњака затражио од надлежног министра да се подрже инфраструктурни пројекти у Кикинди и изградња фабрике пијаће воде, а као један од приоритетних саобраћајних проблема, који хитно треба решити, апострофирао фамозну раскрсницу у Башаиду.

Миленко Јованов, који је на изузетно важној функцији у Народној скупштини, најконкретније се показао и доказао као истински представник не само своје странке и њених присталица, односно владајуће коалиције, него свих житеља овог дела Баната без обзира на њихово политичко опредељење. Заслужује похвале и поштовање, јер се није уклопио у класичан шаблон понашања скоро свих претходних кикиндских посланика на службовању у престоници, да ћутке, зарад плате и личног комодитета, протраћи мандат.

Пре неколико дана, наиме, на седници Скупштине Србије, у којој је шеф напредњачке посланичке групе, Јованов се директно обратио новом министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу иначе партијском колеги, образложивши актуелне кључне инфраструктурне и комуналне проблеме родног града. Затражио је, у том смислу, конкретну подршку надлежних у држави да се ти проблеми адекватно и што пре реше.

У питању су одређени амбициозни пројекти, који се већ реализују, или се планирају. Јованов је, с тим у вези, апострофирао фабрику пијаће воде, која се увелико гради и која је од животног интереса за Кикинђане.

  • Од Вас, господине Весићу, очекујем контролу и беспрекорну реализацију пројекта фабрике воде у Кикинди – јасан је био Јованов.

– То је за нас изузетно важан пројекат. Веома је битно и да грађани у што краћем року добију чисту пијаћу воду. Обавештавам Вас да ћемо, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, што је идеја за неки наредни период, финансирати мини-пројекте у селима, тако да сви грађани на територији града Кикинде могу да имају квалитетну воду за пиће.

Није ту Миленко Јованов окончао скупштинску беседу у настојању да се избори за бољитак родног града. Важно му је такође, како је казао, да се настави и са реализацијом осталих инфраструктурних пројеката:

-Ту пре свега мислим на путеве, да се настави градња „брзе“ саобраћајницеСомбор-Кикинда, односно Наково-Бачки Брег. Веома је важно што је министар Мали навео да, иако је криза, иако је тешка ситуација, ниједан започет пројекат у наредном периоду неће бити заустављен.

Јованов је напоменуо да су издвојена неопходна средства за планирање изградње путних обилазница код Меленаца и Башаида. Тако ће се скратити и убрзати путовање између Кикинде и града на Бегеју. Па појаснио:

-А то је тај, условно речено, јужни крак. Да се на тај начин „прикачимо“ за Зрењанин, касније и на два ауто-пута који ће да се граде – један ка Београду, а други према Новом Саду. Замолио бих Вас да у наредном периоду имате у виду, посебно када буџет буде на дневном реду, да некако покушамо да видимо како да се у том буџету нађе кружни ток у Башаиду.

Члановима тима Ане Брнабић и колегама у скупштинским клупама Јованов је саопштио да се на излазу из Башаида према Зрењанину укрштају два пута.На тој раскрсници чести су удеси и несреће, неретко и са смртним исходом.

– Има, за невољу, возача који не обрате пажњу на иначе уочљиве саобраћајне знаке, или се забораве, па се деси оно најгоре. Догоди се да оба возача, за невољу, у кључном моменту мисле да имају право првенства пролаза, па уследи судар. један пут води од Новог Бечеја, преко Новог Милошева и даље преко Башаида до Торде, а други од Зрењанина према Кикинди – објаснио је Миленко јованов.

КРУЖНИ ТОК У БАШАИДУ

-Та раскрсница У Башаиду је црна саобраћајна тачка. У сударима на том месту пуно учесника у саобраћају је погинуло. Да то имамо у виду и да се тај проблем отклони. То питање, зна се, решава се будућом обилазницом, али док се та обилазница не изгради кружниток би зауставио страдање људи.

ЕКОЛОГИЈА

-Нови пречистачи отпадних вода су, такође, јако важни за Кикинду, која је, уз то, средина с најмањом пошумљеношћу у Србији. Уз једну свеобухватну ширу акцију пошумљавања, осетно би се побољшала кикиндска еколошка слика – напоменуо је у Скупштини Србије Јованов.

Забележио: М. Иветић