Припрема...

25. новембар 2015.

ЛСВ злоупотребљава паоре


Пољопривредници из Војводине, незадовољни Предлогом закона о пољопривредном земљишту који је у скупштинској процедури, кренули су у уторак у протестну вожњу ка Београду, али их је полиција осујетила у тој намери. Кикиндски паори окупили су се на излазу из града, али је 200 метара даље полиција поставила блокаду и, још увек је неизвесно да ли ће им бити омогућен улазак у престоницу.

На изјаве дате на конференцији у општинском одбору ЛСВ-а, одговорио је покрајински посланик Српске напредне странке, Миленко Јованов. Он је протест паора у организацији Лиге назвао политичком ујдурмом, чији је циљ садржинско попуњавање политичке кампање:

За разлику од оних које Шибул, наводно, штити, он је итекако добијао средства из покрајинских фондова, па би тај позив изгледао овако: „Он који је добијао нешто, позива оне који нису добијали ништа да му помогну да он опет добије нешто, а да они и даље не добијају ништа”- навео је Јованов и образложио да Закон јасно прописује услове под којим странац стиче могућност отуђења државног земљишта:
-То је да се ради о некоме ко има пребивалиште у општини у којој жели да купи земљу, неко ко мора да има више од 30 хектара земље у власништву и механизацију у Србији. Реците ми једног странца који то испуњава. Разумем да су се неки узбунили због овог Закона, јер он прописује обавезу локалне самоуправе да оштро санкционише узурпацију сваког центиметра државне земље- напоменуо је Јованов и упитао:

-Где су ти вајни заштитници српске пољопривреде били кад су тајкуни за ситне паре куповали имања по Војводини? Четири фирме у Војводини имају 255.000 хектара земље. Па Дунђерски када би из гроба изашао и кад би их видео, вратио би се постиђен. Шећерана у Ковачици је продата са три милиона евра на рачуну, пет милиона евра у шећеру, комплетном механизацијом и 160 хектара земље за три евра. Зашто се тада ћутало? Зато што је то тада био Чанков кум у питању? Неће странац долазити да купи два или три хектара земље. Странац тражи хиљаде хектара, ако хоће да купи. А од кога ће да купи? Од истог тог Матијевића, Мишковића и Костића. И како ћете ви да забраните некоме ко има своју земљу да је прода странцу?– упитао је Јованов.