Припрема...

14. август 2017.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ ОТКРИВА Усташе су ми убиле прадеду!


Потпредседник СНС-а Миленко Јованов открио је своју породичну трагедију када је отишао да се поклони жртвама на Гаравицама код Бихаћа.

Јованов је, наиме, на свом Твитер профилу уз фотографију обиласка места где је убијено више од 12.000 Срба открио да је ту од усташког ножа свој живот завршио и његов прадеда Миле Божичковић.

– Поклонио сам се сенама страдалих на Гаравицама. Међу 12.000 убијених Срба био је и мој прадеда Миле Божичковић – написао је Јованов.

Територија БиХ препуна је српских стратишта из Другог светског рата, за која све до пре две деценије готово нико није ни знао изузев ретких преживелих и родбине несрећника који су тамо скончали од усташке руке!

Подсетимо, у Гаравицама код Бихаћа у данашњој БиХ је за само три месеца 1941. године убијено око 12.000 Срба и један је од најдрастичнијих примера немара које су власти бивше СФРЈ имале према српским жртвама из Другог светског рата. Према независним британским изворима, у Гаравицама је за само три месеца убијено око 12.000 Срба, те још око 2.500 Јевреја и Рома из бихаћког краја.

По броју жртава ова локација се налази одмах иза Јасеновца и Јадовног и представља треће највеће српско стратиште за време Другог светског рата.

Пошто сам град Бихаћ није могао да има толико становника колико је у Гаравицама побијено људи, усташе су ишле дубоко у Лику и околна места по Босни, одакле су довлачили народ у Гаравице и тамо га убијали.

Иначе, у случају „Гаравица“ занимљиво је и то да су Срби из бихаћке регије после завршетка Другог светског рата самоиницијативно покренули пројекат подизања споменика на том месту које је требало да сведочи о почињеном злочину. На скромном каменом споменику, који је био подигнут 1949. године, било је написано:

„Са трајном успоменом на 12.000 невино и зверски убијених Срба од стране усташких зликоваца“. Међутим, 1981. године тадашње општинске власти у Бихаћу дошле су на идеју да се у Гаравицама, како су образлагали, изгради репрезентативни спомен-комплекс, а за идејног аутора изабран је чувени архитекта Богдан Богдановић.

Пре свечаног отварања спомен-комплекса тадашњи високи функционер Комунистичке партије Југославије, Хакија Поздерац, који је иначе био родом из тог краја, сугерисао је да на споменику треба да буде постављен текст на којем би писало да су у Гаравицама „уморени Срби, Хрвати и муслимани“.

Извор: АЛО