Припрема...

27. јун 2023.

Милион пута понављате лажи у нади да ће бити прихваћене као истина 


Скупштина Србије наставља данас ванредну седницу на којој посланици расправљају о политичкој одговорности два министра. На захтев опозиције, парламент наставља дебату о захтеву опозиције да министар унутрашњих послова Братислав Гашић буде смењен након два мајска злочина, који су почињени у београдској ОШ „Владислав Рибникар“ и Младеновцу.

 

Са друге стране, у дневни ред ове седнице усвојена је иницијатива премијерке Ане Брнабић, да дужности буде разрешен министар привреде Раде Баста, на предлог СПС и ЈС, на чији предлог је изабран. Ове две странке сматрају да се изјаве Басте – да треба увести санкције Руској федерацији, као и да министри треба да се придруже уличним протестима – косе са државном политиком и програмима и ставовима које те партије заступају. Политичка судбина оба министра унапред је позната. Председница Владе Ана Брнабић поручила је да јој не пада на памет да се одрекне Гашића, а пре ње је то изјавио и председник Србије Александар Вучић, тако да министар полиције неће напустити свој кабинет. Са друге стране, зна се и да Баста више неће седети у Немањиној и да ће комплетна владајућа коалиција гласати за његово разрешење. Познато је већ и ко ће га замењивати док не буде изабран нови челник овог ресора. У Службеном гласнику већ је објављена и ступила на снагу одлука да ће то бити задатак потпредседника Владе и министра финансија Синише Малог.

 

Током протекле седмице, опозиција је износила бројне замерке на рачун Гашића, али и целе Владе, док власт није остајала дужна и премијерка и министар су одговарали на сваку критику. Тако је између осталог, Биљана Ђорђевић из Зелено-левог клуба рекла да је „безбедносни систем злоупотребљен против тзв. унутрашњег непријатеља, а то смо сви ми, опозициони политичари и грађани који протестују“. Сматра и да полиција није одговарала „адекватно на пребијање грађана на протестима 2020. године, или на Шодрошу“.

 

Одмах јој је одговорио шеф клуба напредњака Миленко Јованов, поручујући да „једина која је нападнута на Шодрошу је Емилија Марић, новинарка коју сте напали ви“.

– Сада имате прилику да видите и ви, председнице Владе, и ви, министре, како изгледа када се једна лаж понавља милион пута у нади да ће да буде прихваћена као истина. Дакле, за људе који не знају шта је било на Шодрошу, представници управо ове организације и још неких организација су нападали полицију и раднике који су тамо дошли да граде мост да би спречили изградњу моста у Новом Саду, јер они знају да ли Новом Саду треба мост или не треба, а не грађани и власт у Новом Саду – подсетио је Јованов.